Macron admet la responsabilitat de França en el genocidi de Ruanda

Però nega que França tinguera qualsevol complicitat en la matança d'uns 800.000 tutsis i hutus

El president francés Emmanuel Macron visita el centre commemoratiu del genocidi a Gisozi, Ruanda
El president francés Emmanuel Macron visita el centre commemoratiu del genocidi a Gisozi, Ruanda / Jean Bizimana (Reuters)

El president de França, Emmanuel Macron, ha admes la "responsabilitat" del seu país en el genocidi perpetrat a Ruanda el 1994, però ha negat que tinguera qualsevol complicitat en la matança d'uns 800.000 tutsis i hutus.

"Els assassins que rondaven els pantans, els pujols, les esglésies, no tenien rostre de França. Ella no va ser còmplice", ha afirmat Macron en un solemne discurs pronunciat en el Monument del Genocidi a Kigali, on es guarden les restes d'unes 250.000 víctimes.

"Però França té un paper, una història i una responsabilitat política a Ruanda. I té un deure: afrontar la història i reconéixer la quantitat de sofriment que ha infligit al poble de Ruanda en fer que el silenci prevalga sobre l'examen de la veritat durant massa temps", ha reconegut el mandatari.

Segons Macron, França no va escoltar la veu dels qui l'havien advertit, o bé va sobreestimar la seua força en pensar que podia detindre el pitjor. "França no va entendre que, en voler previndre un conflicte regional o una guerra civil, estava de fet al costat d'un règim genocida".

Visita oficial a Ruanda

"En ignorar els advertiments dels observadors més lúcids, França va assumir una responsabilitat aclaparadora en una espiral que va desembocar en el pitjor, fins i tot mentre buscava precisament evitar-ho", ha assenyalat el president, qui va depositar una corona de flors en el monument, davant el qual ha fet una reverència.

El governant francés va arribar aquest matí a Kigali en una històrica visita d'estat que busca normalitzar les relacions bilaterals, enverinades pel genocidi de 1994 després que Ruanda acusara a França de complicitat en la matança.

Informe sobre el paper de França

La visita té lloc dos mesos després de la publicació de l'informe oficial d'una comissió d'experts formada per l'Elisi sobre el paper de França en el genocidi ruandés. L'informe va assenyalar que la política exterior francesa, llavors sota la presidència de François Mitterrand, va cometre errors "aclaparadors" i va estar "cega", però no va ser còmplice de la matança que va patir el xicotet país africà.

També et pot interessar

stats