Ruanda, 25 anys de reconstrucció d'una nació trencada pel genocidi

El 6 d'abril de 1994 va començar una tragèdia en què 800.000 persones van ser assassinades en 100 dies.

Una supervivent del genocidi mira el memorial dedicat a les víctimes

Fa 25 anys va començar a Ruanda una de les tragèdies més greus de la humanitat, un genocidi que va assassinar 800.000 persones. Ara, aquest país de l'Àfrica oriental afronta el gran repte de la reconciliació nacional. 

El genocidi va ser conseqüència de l'extrema polarització del conflicte d'origen colonial entre hutus i tutsis, però el desencadenant va ser l'assassinat dels presidents de Ruanda i Burundi el 6 d'abril de 1994. Dos míssils van abatre l'avió en què viatjaven. 

El govern va armar unes milícies que van eixir al carrer a matar la població tutsi i també els hutus moderats, una matança que es va estendre per tot el país i va durar 100 dies. 

Després del genocidi, Ruanda era una nació trencada, no solament per la matança de desenes de milers de persones, sinó per les divisions i les diferències que van desencadenar el conflicte. Era un país sense estat ni institucions funcionals.

Ara, 25 anys després, Ruanda té el repte de construir institucions i infraestructures, i la comunitat internacional el d'assegurar que la tragèdia no es repetisca.

També et pot interessar

stats