Lula desafia la justícia brasilera i no s'entrega

Luiz Inácio Lula da Silva no s'ha entregat a la policia en el termini previst i aguanta a la seu del sindicat metal·lúrgic.

Lula da Silva saluda els seus seguidors després de complir-se el termini per a entregar-se a la policia
Lula da Silva saluda els seus seguidors després de complir-se el termini per a entregar-se a la policia / Sebastião Moreira (EFE)

Milers de partidaris li fan costat i, de moment, amb la seua presència han impedit que la policia federal brasilera haja mamprés cap acció contra l'home que va presidir el Brasil entre 2003 i 2011. Després d'intentar tota classe de recursos i apel·lacions -fins i tot davant de l'ONU- per a evitar que l'expresident xafe la presó, la defensa centra els esforços a negociar les condicions del lliurament. Sembla que Lula no voldria entregar-se a la localitat de Curitiba, com li exigeix el jutge, i que voldria fer-ho a Sao Paulo o a Sao Bernardo, on viu. 

Lula, de 72 anys, està acusat de corrupció i blanqueig de diners. La justícia brasilera considera provat que va rebre un luxós apartament a la platja, prop de Sao Paulo, a canvi d'ajudar una constructora que treballava per a Petrobras, l'empresa pública de petroli. 

Per al Partit del Treball de Lula tot és una operació destinada a evitar que es presente a un tercer mandat com a president en les eleccions d'octubre. Segons els sondejos, Lula és el candidat millor valorat. Quan va deixar la presidència tenia un estratosfèric índex d'acceptació del 83%, i d'ell va dir el seu homòleg, Barack Obama, que era el president més popular de la terra.

La llei brasilera assenyala que un candidat no es pot presentar a eleccions fins que no passen 8 anys després de dictada la condemna. L'última paraula la tindria, en tot cas, la junta electoral.

També et pot interessar

stats