López Obrador matisa que no pretén trencar les relacions de Mèxic amb Espanya, sinó asserenar-les

El president de Mèxic considera que les seues paraules no perjudicaran les inversions espanyoles al seu país

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en la roda de premsa d'aquest dimecres
El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en la roda de premsa d'aquest dimecres / Efe

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha aclarit aquest dijous que és partidari de fer una "pausa" en les relacions amb Espanya, encara que no és un "trencament", sinó un temps en el qual autoritats i empreses espanyoles han de "internalitzar" que ja no hi cap el "saqueig" ni la "corrupció".

"No vaig parlar de trencament", ha dit el mandatari, partidari d'"asserenar la relació" perquè Espanya assumisca que no es pot "saquejar Mèxic impunement". "Haurien de demanar disculpes. No ho han fet, no importa, però entrarem en una etapa nova, a poc a poc", ha al·legat en la compareixença diària davant dels mitjans.

López Obrador ha apuntat que "a vegades tarda que s'entenga que ja hi ha altres condicions" a Mèxic i, per tant, veu necessari "avisar" que les empreses ja no poden optar a contractes públics al país nord-americà sense cap tràmit, amb la suposada connivència amb autoritats locals.

"Ens van veure com a terra de conquesta", ha al·legat el president mexicà, que de nou ha qüestionat que, amb cada president anterior, hi haguera una empresa "favorita". En la compareixença ha tornat a al·ludir directament Repsol, OHL i Iberdrola, en aquest últim cas per a retraure la incorporació als òrgans directius d'antigues autoritats de Mèxic, com l'expresident Felipe Calderón.

"Ens han ofés als mexicans, perquè no sols és el que treballen els alts funcionaris amb aquestes empreses, sinó el que ens costa aquest tipus de relació", ha dit López Obrador. En aquests suposats contubernis –ha afegit– s'han perdut "diners del pressupost que és de tots els mexicans, que, en comptes d'usar-se per a traure de la pobresa el poble, s'usava per a afavorir aquestes empreses".

En aquest sentit, ha negat que hi haja una "fòbia" cap a Espanya i ha lamentat que ara hi haja els qui "s'esgarren els vestits". "Ara se sorprenen, perquè no hi ha cap trencament, si fa falta aclarir-ho", ha dit, dins d'una presentació en la qual ha recalcat que "ja no s'accepta la corrupció".

D'altra banda, López Obrador no creu que les seues paraules puguen afectar la inversió des d'Espanya i ha apuntat que Mèxic és "un dels països més atractius per a la inversió forana", atés que ara "hi ha un autèntic estat de dret, hi ha condicions de legalitat, hi ha governabilitat, hi ha pau".

També et pot interessar

stats