Llum verda de la UE a un carregador únic per a tots els dispositius electrònics

A partir de la tardor del 2024 mòbils i altres aparells funcionaran amb un cable universal d'USB tipus C

Un smartphone i un carregador d'USB-C
Un smartphone i un carregador d'USB-C / Shutterstock

El carregador universal en tot el territori de la Unió Europea serà una realitat a la tardor de 2024. Ho han acordat aquest dimarts les institucions comunitàries, fet que suposa un nou pas per a exigir un únic port de càrrega, USB de tipus C, que serà el mateix per a tots els dispositius electrònics: mòbils, tauletes, llibres electrònics, càmeres digitals, videoconsoles i auriculars.

La proposta permetrà als consumidors comprar nous aparells tecnològics sense haver d'adquirir un carregador addicional i evitar així acumular 11.000 tones a l'any de residus electrònics, segons les estimacions de la Comissió Europea. El pacte —que ara per ara és provisional— harmonitza també la velocitat de càrrega ràpida, independentment del dispositiu de què es tracte.

La Comissió Europea està impulsant aquest acord des de fa tretze anys, quan el 2009 va aconseguir un pacte voluntari amb els principals fabricants de dispositius mòbils que va permetre reduir de trenta a tres els carregadors existents: l'USB 2.0 Micro B, l'USB-C i el Lightning, exclusiu d'Apple.

El pacte, no obstant això, va expirar el 2014 i el mes de setembre passat l'executiu comunitari va llançar una nova proposta que fructifica aquest dimarts, en un acord que fins i tot haurà de ratificar-se formalment pel Consell de la UE —la institució que representa als 27 països— i pel Parlament Europeu. De moment, el carregador únic no serà compatible amb ordinadors portàtils, rellotges intel·ligents o els dispositius que mesuren l'activitat física, per raons tècniques com la grandària. 

"Hui hem fet realitat el carregador comú a Europa! Els consumidors europeus es van sentir frustrats durant molt de temps amb l'acumulació de múltiples carregadors amb cada dispositiu nou. Ara podran utilitzar un únic carregador per a tots els dispositius electrònics portàtils", ha dit el ponent de la proposta en l'Eurocambra, l'eurodiputat socialdemòcrata Alex Agius Saliba. "L'interés general de la UE ha prevalgut", ha afegit el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, en el seu compte de Twitter.

També et pot interessar

stats