Lluita contrarellotge per a recuperar la Gran Barrera de Coral

S'invertiran més de 300 milions d'euros per a revertir el deteriorament accelerat d'una de les meravelles naturals del món

La Gran Barrera de Coral és una de les meravelles naturals del món i Patromoni de la Humanitat per la UNESCO

El govern australià ha anunciat una inversió de 313 milions d'euros (500 milions de dòlars australians) per a protegir i frenar la reversió de la Gran Barrera, l'escull de coral més gran del món i una de les meravelles naturals del planeta. Es tracta de la major inversió que fa un país a l'ecosistema marí. 

La Gran Barrera s'estén al llarg de 348.000 km al nord-est d'Austràlia i es pot veure des de l'espai. Acull més de 400 tipus de coral, 1.500 espècies de peixos i 4.000 varietats de mol·luscos.

El deteriorament va començar el 1990 arran de l'augment de la temperatura i l'acidesa de les aigües, un fenomen derivat del calfament global del planeta i l'increment dels residus agrícoles a la zona. Però el procés s'ha accelerat. En dos anys ha mort el 30% del coral, segons un informe de la revista Nature. I ara també preocupa l'extensió d'una plaga d'estreles de mar que s'alimenta d'aquest animal i que també ha proliferat per la contaminació.

El govern d'Austràlia dedicarà gran part part de la inversió a la investigació científica i a millorar la qualitat de les aigües, per a forçar un canvi en les pràctiques agrícoles i la indústria turística.

Més enllà del valor ambiental, a Austràlia també preocupa el valor econòmic de l'escull. La seua explotació reporta anualment més de 6.400 milions de dòlars locals i genera uns 64.000 llocs de treball.

Tot i saludar la inversió, els crítics recorden que Austràlia és un dels principals països productors de gasos d'efecte hivernacle, responsables del calfament de les temperatures que amenaça el coral, i que ha donat suport a un mina de carbó prop de la Gran Barrera.

També et pot interessar

stats