El Lifeline està immobilitzat a Malta mentre interroguen el capità
El vaixell de l'ONG alemanya va atracar a Malta per a desembarcar 233 immigrants després de sis dies esperant autorització.
El vaixell de l'ONG alemanya Lifeline, que va atracar anit a Malta per a desembarcar 233 immigrants després de sis dies esperant l'autorització, ha sigut immobilitzat cautelarment i el seu capità, Claus-Peter Reisch, ha sigut interrogat durant la nit, segons el diari Maltatoday. El periòdic, que cita fonts properes a la investigació, explica que s'està intentar esbrinar a qui pertany el vaixell, ja que està registrat amb bandera holandesa, però aquest país va assegurar que no pertanyia al seu registre naval. S'investiga a més per què actuava com a embarcació de rescat quan està registrat com un vaixell d'esbarjo a Holanda.
De moment no s'ha pres cap mesura contra els huit membres de la tripulació i un fotògraf italià que hi anaven a bord. Tots els migrants, entre els quals hi havia dèsset dones i cinc xiquets, van ser conduïts a un centre d'acolliment a Marsa, a excepció de tres xiquets i un adult que van ser hospitalitzats. Entre els xiquets hospitalitzats n'hi ha un de dos anys i mig que viatjava a soles i se'n desconeix on està la família.
El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, ja havia anunciat que s'obriria una investigació contra el capità per haver desatés les ordres que se li van donar des dels centres de coordinació de rescat de Líbia i Itàlia. Per la seua part, l'organització humanitària va qualificar aquestes acusacions de "falses". "És important subratllar que l'única ordre que el vaixell va denegar va ser la de lliurar les persones a l'anomenat Servei de Guardacostes de Líbia, ja que això no respecta la Convenció de Ginebra sobre els Refugiats i, per tant, és il·legal", hi van agregar representants de l'ONG. Expliquen que el passat 21 de juny "després de preguntar a les autoritats líbies a quin port de seguretat podien dirigir-se, el vaixell va rebre la resposta de desembarcar a Trípoli, la qual cosa hauria sigut una violació del principi de no devolució".
El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, va anunciar que permetria al vaixell de l'ONG accedir als seus ports després d'haver aconseguit un acord per a repartir els refugiats en huit països de la Unió Europea (Malta, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Portugal, França, Bèlgica i Holanda).
El cas recorda al que va viure l'ONG espanyola Open Arms, que després de passar alguns dies esperant per a desembarcar, va ser immobilitzat i el seu capità i la responsable de la missió, investigats per facilitar la immigració il·legal. El vaixell d'Open Arms va ser alliberat, finalment, mentre que la investigació sobre el capità i la cooperant encara estan en marxa.