Els laboristes posen la vista en Downing Street després d'aconseguir un èxit en les eleccions locals

El resultat és un revés per al primer ministre, Rishi Sunak, que afronta el primer test electoral després de pujar al poder

El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, en la recepció del rei Carles III
El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, en la recepció del rei Carles III / Henry Nicholls / Reuters

El Partit Laborista britànic ha celebrat aquest divendres l'èxit en les eleccions locals d'Anglaterra com un pas clau per a arribar al govern l'any vinent, després d'obtindre un resultat que, segons les primeres projeccions, els atorgaria una majoria parlamentària, encara que no absoluta.

Amb 190 de les 230 autoritats locals en joc escrutades, els laboristes obtenen 2.126 regidors, 446 més que fins hui dia, i els conservadors 1.829, fet que suposa una pèrdua de 822. Mentrestant, el Partit Liberal Demòcrata, l'altre gran beneficiat de la jornada, suma 1.238 seients, 284 més dels que tenia.

El resultat és un revés per al primer ministre conservador, Rishi Sunak, que afrontava el seu primer test electoral després d'haver heretat a l'octubre el despatx oficial de Downing Street, amb la dimissió de Liz Truss. Sunak està obligat a convocar eleccions generals abans d'acabar el gener del 2025, però s'espera que no l'acabe i cride els britànics a les urnes a darreries del 2024.

La caiguda dels tories en els comicis locals ha sigut "decebedor", ha dit Sunak, però assegura que, malgrat els resultats, no detecta "un gran entusiasme per l'agenda" laborista entre els anglesos.

No obstant això, el líder de l'oposició, Keir Starmer, ha remarcat que la seua confiança avança en la direcció adequada per a arribar al govern: "Que ningú s'equivoque: estem en el camí cap a una majoria laborista en les pròximes eleccions generals", ha declarat.

També et pot interessar

stats