Milei acusa el govern argentí de cometre un “delicte de lesa humanitat” durant la pandèmia

El candidat de La Llibertat Avança i l’oficialista Massa s’enfronten en un debat electoral plagat de dur encreuaments

Massa, a la dreta, i Milei en el debat presidencial que van protagonitzar aquest diumenge a Buenos Aires
Massa, a la dreta, i Milei en el debat presidencial que van protagonitzar aquest diumenge a Buenos Aires / Efe

El candidat de La Llibertat Avança a la presidència argentina, Javier Milei, ha acusat aquest diumenge, durant el debat electoral, el govern d'Alberto Fernández de cometre un "delicte de lesa humanitat amb la quarantena" durant la pandèmia, enmig del debat presidencial enfront de l'oficialista d’Unió per la Pàtria Sergio Massa.

Ara, els daus estan tirats, Massa i Milei van mesurar forces aquest diumenge en un debat plagat de durs encreuaments, van demanar el vot i es van citar per a la segona volta electoral, fixada en el 19 de novembre.

El titular del Palacio de Hacienda va saltar a mossegar la jugular del seu adversari des de la seua primera intervenció, en la qual, en lloc d'oferir les seues propostes sobre economia, va usar els seus minuts per a interrogar Milei, sabedor que arraconar el llibertari o traure'l de l'estat moderat en el qual va arrancar podia inclinar la balança del seu costat.

Conscients que el debat podia servir per a captar el vot dels qui van triar altres forces polítiques en les eleccions del 22 d'octubre i, sobretot, intentar convéncer als indecisos, tots dos candidats van apuntar més a revelar les debilitats del rival que a oferir les seues propostes.

Durant el debat, Javier Milei va arremetre contra les mesures adoptades per l’executiu durant la pandèmia: “Aquest és un govern criminal, un govern que va cometre un delicte de lesa humanitat amb la quarantena, sí, durant la pandèmia —derivada de la covid. Segons l'Estatut de Roma (del Tribunal Penal Internacional) de 1998, article 7, incís K, quan s'ataca de manera brutal sobre el dret de propietat fins al punt que u perd la llibertat o es mor, això constitueix un delicte de lesa humanitat”.

Segons els últims balanços oficials, publicats al febrer, l'Argentina ha comptabilitzat 130.463 morts per covid, 38 milions de persones van ser vacunades amb dues dosis i 34,1 milions amb les de reforç.

"Mentre l'Estat et deia que et cuidava, hauríem d'haver tingut 30.000 morts, però la ineficiència de “l’Estat et cuida” ens va costar 90.000 morts addicionals", va agregar el llibertari.

L'article 7, incís K, de l’Estatut de Roma, publicat al web de les Nacions Unides, esmenta que també s'entendran com a delicte de lesa humanitat “altres actes inhumans de caràcter similar que causen intencionalment grans sofriments o atempten greument contra la integritat física o la salut mental o física”.

Aquest argument usat per Milei per a acusar el govern de Fernández no és nou. Ja el va esmentar en el seu llibre Pandenomics, publicat en la pandèmia, i en algunes entrevistes periodístiques posteriors. El 2020, l'Argentina va estar entre els cinc països amb més contagis i dins dels vint amb més víctimes totals i per milió d'habitants. 

També et pot interessar

stats