L'últim balanç pel coronavirus: 213 morts, vora 10.000 contagiats i 24 països afectats

Rússia i el Regne Unit confirmen dos nous casos cadascun i Itàlia declara l'emergència nacional.

Llargues cues en les farmàcies per a comprar mascaretes, l'únic sistema de protecció conegut contra la pneumònia de Wuhan

El nombre de morts i infectats pel nou coronavirus causant de la pneumònia de Wuhan a la Xina creix considerablement i arriba, segons l'últim balanç d'aquest divendres, a les 213 víctimes mortals (43 més que dijous) i 9.692 casos confirmats en l'àmbit nacional (1.981 més). Fora del país asiàtic hi ha uns 80 contagis.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha declarat l'emergència internacional davant del ràpid augment dels pacients afectats per una malaltia que s'ha estés a 23 països, encara que el 99% dels casos s'han diagnosticat dins de la Xina.

La vintena d'espanyols residents a Wuhan que han sigut evacuats de la ciutat, epicentre del coronavirus, arriben aquest divendres a la base aèria de Torrejón de Ardoz. Cap d'ells presenta febra o símptomes d'estar infectat pel virus i han pogut embarcar tots en l'avió. Ja han aterrat a la base aèria de Brize Norton, a Londres, perquè desembarquen els britànics, i després continua el viatge amb els espanyols rumb a Madrid.

Es preveu que arriben a la base espanyola a primera hora de la vesprada i, immediatament després, els posaran en quarantena durant catorze dies a l'hospital militar Gómez Ulla de Madrid, on tenen reservada una planta completa, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.

Avanç imparable

L'últim país a confirmar que hi ha arribat el virus és el Regne Unit, on dues persones de la mateixa família han donat positiu. Les autoritats mèdiques del país no han volgut revelar la ubicació de les dues persones infectades, però si que han informat que estan rebent atencions especialitzades, i que s'han posat en marxa "procediments de control d'infeccions" per a evitar la propagació del virus. Els caoss també han arribat a Rússia, que ha confirmat dos casos.

En les últimes hores Itàlia també ha confirmat que hi ha dos nous casos, dos turistes xinesos que van arribar al país fa pocs dies. Tots dos estan ingressats en aïllament a l'hospital de Spallanzani, especialitzat en malalties infeccioses, i el país ha decretat l'emergència nacional.

A Espanya se n'investiga un possible a Castella-la Manxa. A l'Hospital General Universitari de Ciudad Real se li està realitzant un estudi epidemiològic a una persona de la qual no s'han donat més dades. S'ha activat el protocol habilitat seguint les instruccions proporcionades pel Ministeri de Sanitat.

En aquest mapa que està elaborant per la Universitat Johns Hopkins de Baltimore (Estats Units) es mostren les dades actualitzades la matinada d'aquest divendres de nombre de morts i casos confirmats de contagis. Poden consultar-lo ací:

Fins ara s'han detectat 15.238 casos sospitosos (3.071 més que ahir) -que corresponen a persones que presenten símptomes però encara no s'ha confirmat que hagen contret el coronavirus- i se segueix més de 100.000 persones que han estat en contacte amb malalts.

De les 43 morts que s'han produït en les últimes 24 hores només una ha tingut lloc fora de la província de Hubei on es troba Wuhan, que és l'epicentre del brot. És el cas d'un malalt que va morir a Heilongjiang (nord-est de la Xina). A Wuhan, on queden 9 milions de persones, han mort 159 persones, mentre que 204 han mort a tota la província.

La Comissió Europea ha anunciat que mobilitzarà finançament per valor de deu milions d'euros amb l'objectiu de donar suport a projectes d'investigació sobre el coronavirus.

Més infecciós que el SARS

El coronavirus contagia en dos mesos més gent a la Xina que el SARS en huit. Els quasi 10.000 contagis comprovats impliquen que està a punt de duplicar-se el nombre d'afectats registrat durant l'epidèmia de la síndrome respiratòria aguda greu (també causada per un coronavirus), ja que la xifra oficial entre novembre de 2002 i agost de 2003 va ser de 5.327 casos.

La Xina assegura que és capaç de "contindre i derrotar" l'epidèmia

"La Xina confia i és capaç de contindre de manera efectiva la nova epidèmia de coronavirus i eventualment derrotar-la", ha afirmat la Comissió Nacional de Salut xinesa després de la decisió de l'OMS.

Aquesta alerta s'havia descartat fa una setmana però ara ha sigut declarada després de l'aparició de diversos contagis entre persones en països com Alemanya, el Japó, els EUA o el Vietnam en pacients que no havien viatjat recentment a la Xina.

Repatriarà els ciutadans procedents de Hubei

La Xina repatriarà "al més prompte possible" tots els ciutadans repartits pel món la procedència dels quals siga la província de Hubei.

Des del Ministeri d'Afers Estrangers de la Xina, asseguren que la decisió s'ha pres per les dificultats amb les quals s'han topat a l'estranger els ciutadans de la província de Hubei, especialment els de la ciutat de Wuhan". Per això anuncien que "el govern ha decidit enviar vols xàrter per a portar-los directament de tornada a Wuhan al més prompte possible".

És en les xarxes socials on s'han registrat protestes en els últims dies per part no sols de xinesos sinó d'altres ciutadans asiàtics pel rebuig patit en diferents països a conseqüència dels seus trets físics, en un moment d'incertesa internacional respecte al virus.

També et pot interessar

stats