L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica diu que Ucraïna pot patir "qualsevol dia" un accident nuclear

Una missió d'aquesta agència es troba al país per a desplegar personal de suport en totes les seues centrals nuclears

La central nuclear de Zaporiyia en una imatge d'arxiu
La central nuclear de Zaporiyia en una imatge d'arxiu / Alexander Ermochenko (Reuters)

L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha insistit aquest dijous que "en qualsevol moment" pot produir-se un accident nuclear a la central ucraïnesa de Zaporíjia, sota control de Rússia. L’organització ha insistit en la necessitat d'un acord per a establir una zona de seguretat al seu voltant.

Rafael Grossi, director de l'OIEA, ha incidit en el fet que “l’establiment d’una zona de protecció al voltant de la instal·lació és indispensable”. El diplomàtic argentí parla des de la preocupació, ja que després d’un any de l’inici de la invasió russa, la gent està acostumada i sent que les seues advertències són com dir que ve el llop i que no passa res. La seua advertència: "Bé, pot passar en qualsevol moment". 

Afirmat que quan es va produir l'accident a la central japonesa de Fukushima, el 2011, després d'un terratrémol i un tsunami que va afectar la planta, "es va culpa la mare naturalesa".

Grossi ha dit que la situació en Zaporíjia és molt "precària", que es continuen produint explosions als seus voltants. Afegeix que si no es produeix una nova ofensiva russa a la zona, la instal·lació "sempre està en la línia del front".

També ha dit que totes les parts estan d'acord que la central ha de quedar protegida i assegura que té una "col·laboració professional" amb les autoritats russes, i que saben que el que l'OIEA planteja són "qüestions objectives i tècniques amb les quals han de complir".

Grossi es troba aquests dies a Ucraïna com a part d'una missió per a desplegar personal de suport de l'OIEA en totes les centrals nuclears d'Ucraïna, com a part dels seus esforços per a evitar accidents a causa de la guerra iniciada per Rússia.

També et pot interessar

stats