L'ONU veu "evidències creixents" de crims de guerra en la invasió russa a Ucraïna

Experts de l'organisme proven que l'exèrcit del Kremlin va assassinar almenys cinquanta civils a la ciutat de Butxa

Una dona ucraïnesa plora la mort del marit
Una dona ucraïnesa plora la mort del marit a Butxa / Zohra Bensemra (Reuters)

L'alta comissionada de l'ONU per als drets humans, Michelle Bachelet, ha advertit aquest divendres que els experts de les Nacions Unides estan trobant "evidències creixents" de crims de guerra perpetrats durant la invasió ordenada per Rússia a Ucraïna, que inclouen execucions sumàries a civils i bombardejos indiscriminats.

En les huit setmanes que s'allarga ja el conflicte, "la llei humanitària internacional no sols ha sigut ignorada sinó totalment abandonada", lamenta Bachelet en un comunicat en què denuncia l'atac i bombardeig indistint d'àrees poblades, hospitals, escoles i altres infraestructures civils per part de les forces russes desplaçades al país. 

A més d'aquests atacs, que ja per si mateix serien constitutius de crims de guerra segons el dret internacional, estan eixint a la llum cada vegada més detalls sobre "l'escalada de les execucions sumàries de civils en zones prèviament ocupades per les forces russes", subratlla la també expresidenta xilena.

En un dels primers llocs en què es van denunciar aquestes execucions sumàries, la localitat de Butxa —a uns 30 quilòmetres a l'oest de Kíiv—, responsables de drets humans de les Nacions Unides han aconseguit documentar l'assassinat d'almenys mig centenar de civils després de visitar la zona el passat 9 d'abril.

Butxa i Kramatorsk, la punta de l'iceberg

"Quasi tots els residents de Butxa amb els quals van parlar aquests experts van denunciar la mort d'un parent, de veí o altres persones", subratlla l'alta comissionada, qui recalca que aquesta localitat no és un cas aïllat i que moltes altres han patit matances d'aquest tipus al llarg d'Ucraïna.

L'atac a l'estació de tren de Kramatorsk el 8 d'abril, que va causar la mort de 60 persones i en va ferir 111 més, simbolitza també segons Bachelet la falta de respecte a les lleis internacionals que prohibeixen accions militars indiscriminades d'aquest tipus.

L'alta comissionada demana esforços per a conservar les evidències d'aquests crims de cara a possibles processos judicials futurs, així com el tractament digne de les restes mortals d'aquestes matances i ajuda psicològica per a supervivents i els familiars.

La Missió de Monitoratge de Drets Humans de l'ONU a Ucraïna ha documentat la mort d'almenys 2.345 civils i 2.919 ferits durant la guerra. L'alta comissionada de drets humans subratlla, tot i això, que la xifra real de víctimes "podria augmentar molt més quan isquen a la llum els horrors en zones d'intensos enfrontaments, com Mariúpol". 

Aquesta missió ha rebut denúncies d'almenys 300 assassinats en localitats de les regions de Kíiv, Txerníhiv, Khàrkiv i Sumi durant el període en el qual van estar parcialment controlades per forces russes, entre finals de febrer i principis de març. A més ha confirmat almenys 114 atacs a instal·lacions mèdiques i, segons Bachelet, els experts estimen que almenys 3.000 civils han perdut la vida per falta d'accés a cures sanitàries.

També et pot interessar

stats