L'ONU rebutja amb fermesa l'annexió russa d'Ucraïna: "No ha d'acceptar-se"

Guterres assegura que aquest moviment suposa "una perillosa escalada" del conflicte

António Guterres parla davant dels dirigents presents durant la 77a Assemblea General de l'ONU
António Guterres parla davant dels dirigents presents durant la 77a Assemblea General de l'ONU / Agències

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha rebutjat de manera rotunda els plans russos d'annexionar-se quatre territoris ucraïnesos ocupats i ha subratllat que aquest moviment "no ha d'acceptar-se" i suposa "una perillosa escalada" del conflicte.

"Qualsevol decisió de conducta amb l'annexió de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia no tindrà valor legal i mereix ser condemnada", ha dit als periodistes.

Guterres ha deixat clar que les annexions violen la Carta de Nacions Unides i van en contra "de tot allò que la comunitat internacional ha de defendre".

Guterres ha recalcat que l'ONU està "plenament compromesa amb la sobirania, la unitat, la independència i la integritat territorial d'Ucraïna a les fronteres reconegudes internacionalment". A més, ha subratllat que els referèndums d'adhesió organitzats en els quatre territoris s’han dut a terme durant un conflicte armat actiu, davall ocupació russa i al marge del marc legal i constitucional d'Ucraïna.

"No poden considerar-se una expressió genuïna de la voluntat popular", ha insistit Guterres, que ha avisat que si Moscou continua amb els plans d'adhesió es complicaran encara més les perspectives de pau.

El Kremlin ha anunciat aquest dijous que el president rus, Vladímir Putin, signarà divendres els tractats per a l'annexió de les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia després dels referèndums celebrats en aquestes zones de l'est i sud d'Ucraïna controlades parcialment per forces russes.

També et pot interessar

stats