L’ONU anticipa un 2021 "desolador i fosc" per l’agreujament de les emergències humanitàries
Reclama fons per a assistir 160 milions de persones afectades per les crisis que ha empitjorat la pandèmia.
Al 2020, que moltes persones volen oblidar, no li seguiran dotze mesos de felicitat, sinó un any “desolador i fosc” per l’agreujament de les emergències humanitàries arran de la coincidència de tres factors: la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia, els efectes del canvi climàtic i els conflictes bèl·lics.
L’alerta l’ha donada l’Organització de les Nacions Unides (ONU), que estima en 235 milions la xifra de persones que necessitaran ajuda humanitària urgent, un 40% més que el 2020.
L’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) ha elaborat programes per a assistir 160 milions d’aquestes persones, però necessita almenys 35.000 milions de dòlars per a costejar-los. Aquesta petició de fons, que supera en un 20% la de l’any passat, contrasta amb els diners que finalment l’ONU rep dels Estats. En el 2020 els donants van aportar una xifra rècord de 17.000 milions de dòlars, la qual cosa va permetre atendre 98 milions de persones. Tanmateix, era menys del que s’havia demanat i l’ajuda humanitària es va quedar a un 30% de completar l’objectiu anual.
“Tenim una elecció a fer: deixar que el 2021 siga l’any del gran retrocés després de 40 anys d’avanços, o treballar amb unió per a garantir que trobem una eixida a aquesta pandèmia”, ha advertit el cap d’operacions humanitàries de l’ONU, Mark Lowcock.
El secretari general de l’ONU ha advertit de la caiguda dels fons per a l’ajuda humanitària per l’impacte de la pandèmia global i ha fet una crida a “mobilitzar més recursos” i mantindre la solidaritat “amb la gent en la seua hora més fosca de necessitat”.
Síria, el Iemen i Veneçuela, entre les prioritats de l’ONU
Per al 2021, l’ONU centra la prioritat en l’assistència humanitària a l’Orient Mitjà, Àfrica i Veneçuela. La principal partida humanitària es destinarà a Síria. La major part es dedicarà a atendre els 20,6 milions de persones refugiades del país que s’han desplaçat a altres regions de l’Orient Mitjà.
L’ONU també ha demanat fons per a atendre 19 milions de persones afectades per la guerra al Iemen i activarà diversos programes d’assistències a la República Democràtica del Congo i el Sudan, països assolats per la inestabilitat política i econòmica. L’organisme internacional alerta de la possibilitat que hi haja molta fam en aquests països.
A l’Amèrica del Sud, l’ONU dedicarà el gros del pressupost de l’ajuda humanitària al continent per a atendre 4,5 milions de persones a Veneçuela i als 7 milions de persones expatriades que ha causat la crisi perquè passa el país. També preveu assistir 1,5 milions de persones a Colòmbia, que necessiten ajuda humanitària en el context de la recuperació després de dècades de conflicte.