L'ONG valenciana Junts per la Vida continua ajudant ucraïnesos un any després

En total, han contractat més de 40 autobusos, dos avions i desenes de cotxes, amb els quals han traslladat més de 3.200 persones al nostre territori

Una xiqueta ucraïnesa en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La ràpida resposta de les diferents ONG valencianes, que proporcionaren ajuda humanitària als refugiats ucraïnesos, va ser clau durant les primeres setmanes d'invasió russa. Una d'elles, la Fundació Junts per la Vida, va ser la primera a traslladar a la Comunitat Valenciana els refugiats que eixien atemorits del seu país.

La matinada del 7 de març de 2022 arribava a València el primer autobús llogat per aquesta ONG, en el qual 44 ucraïnesos havien aconseguit fugir de l'horror que acabava de començar al seu país. Larysa Mykhailova, directora del programa d’acollida, ha narrat com la gent s'hi acostava preguntant, ja que volien eixir del país tan prompte com fora possible.

Clara Arnal, la presidenta de Junts per la Vida, ha recordat que “quasi no teníem temps. Estàvem a la frontera rebent el segon autobús”. Aquell va ser només el principi d'un suport incondicional que va mobilitzar milers de voluntaris, que davant el caos dels primers dies, desbordaren les seues expectatives.

Un any després, els voluntaris continuen sobre el terreny i l'ajuda ha evolucionat per a donar més cobertura. Han crescut i els refugiats reben altres tipus d’ajuda, com ara a l'hivern, a superar temperatures sota zero; o establint punts mòbils d’energia perquè la gent puga carregar el telèfon o fer-se un café; entre altres necessitats. En total, han contractat més de 40 autobusos, dos avions i desenes de cotxes, mitjançant els quals han traslladat més de 3.200 ucraïnesos al nostre territori. A més, donen assistència a més de 500 persones en la frontera amb Polònia.

“Hem aprés que la solidaritat del poble valencià no té límits” ha assegurat Arnal. Vora 900 famílies valencianes han col·laborat per a oferir-los casa. La família d'acollida de Tònia, a qui fa anys acullen durant les vacances, és només un dels exemples. “Em tracten molt bé, són molt bones persones” ha assegurat Tònia.

El que sí que tenen clar és que l'ajuda no s'acabarà quan les bombes deixen de caure i encara ajudaran els ucraïnesos “perquè és el nostre deure, i perquè s'ho mereixen”. El 70% dels evacuats per la fundació ha decidit tornar a Ucraïna.

També et pot interessar

stats