L’OMS insta a fabricar vacunes als països amb menys recursos per a combatre més ràpidament la pandèmia

Asseguren que tindre més llocs de producció de vacunes ajudarà també en les futures pandèmies.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una imatge d'arxiu
El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una imatge d'arxiu / Martial Trenzzini (Efe)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha instat a fabricar les vacunes contra el coronavirus als països amb menys recursos per a acabar abans amb l’expansió de la Covid i que les dosis arriben abans a aquestes nacions.

La científica cap de l'OMS, Soumya Swaminathan, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que tindre la producció de vacunes distribuïdes geogràficament per tot el món “ajudarà en aquesta pandèmia i també en altres de futures”.

Una qüestió en la qual ha insistit la subdirectora general de l'OMS per a l'Accés als Medicaments, les Vacunes i els Productes Farmacèutics, Mariângela Simão. “No podem permetre'ns tardar 10 anys perquè els medicaments o les vacunes arriben als països en desenvolupament aquesta vegada. Es va trigar massa amb el VIH i massa gent va morir innecessàriament”, ha indicat sobre aquest tema.

El principal responsable de la lluita contra el coronavirus als Estats Units, Anthony Fauci, que ha participat com a convidat en la roda de premsa de l'OMS, ha destacat que el “repte extraordinari” és ara “que les vacunes es produïsquen i distribuïsquen i de manera equitativa” i que no hi haja països que depenguen d’altres per a crear les seues, ja que molts països, si els donen el finançament i capacitació, podrien fer-ho”.

En relació amb la propietat intel·lectual de les vacunes, Fauci s'ha mostrat “segur que es poden fer acords amb les farmacèutiques perquè ells puguen continuar guanyant diners” i, al mateix temps, que hi haja un accés que “salve la vida de, literalment, milions de persones”.

Sobre la participació concreta dels Estats Units en el mecanisme Covax, posat en marxa per l'OMS per a accelerar l'arribada de vacunes a països amb menys recursos, tant Fauci com la directora del Centre Nacional d'Immunització i Malalties Respiratòries dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, per les seues sigles en anglés), Nancy Messonnier, s’han negat a donar detalls.

També et pot interessar

stats