L'OMS creu que la pandèmia encara està "lluny del final" i no acabarà fins que no acabe en tot el món

La màxima autoritat sanitària llança una alerta contundent i demana "ajuda econòmica immediata" per a donar suport als països més afectats per la Covid-19

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aquest dimecres
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els casos setmanals de coronavirus al món han baixat en els últims set dies respecte a la setmana anterior i mantenen la corba epidèmica en descens, tendència que va iniciar-se a principis de maig. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura, tot i el recent replegament del virus, que la pandèmia encara "està lluny del final". La setmana passada l'entitat va registrar 4,8 milions de nous casos de Covid-19 en tot el món, davant dels 5,4 milions de l'anterior i els 5,7 de finals d'abril. La mateixa setmana, de fet, es va batre el rècord de contagis setmanals durant la pandèmia.

"Hi ha una enorme desconnexió entre països amb altes taxes de vacunació, en els quals la mentalitat ja és que la pandèmia ha acabat, i altres que experimenten enormes onades d'infecció", ha advertit aquest dilluns el director general de l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en roda de premsa.

"La situació en alguns països continua sent molt preocupant", ha recalcat l'expert etíop, que ha vaticinat que la crisi sanitària no acabarà enlloc "fins que no acabe en tot el món". "Fins i tot països que abans han tingut èxit a contindre els casos n'estan veient ara un dramàtic augment, així com de les hospitalitzacions i morts", ha afegit, en aparent al·lusió al creixement de contagis que s'estan registrant en alguns llocs de l'Àsia Oriental, per exemple l'Índia.

Tedros ha afirmat que la lluita contra la pandèmia encara ha de superar obstacles com ara l'aparició de noves variants del coronavirus, la falta de subministrament en alguns països d'oxigen i a vegades l'excessivament ràpida relaxació de les mesures de prevenció de contagis.

I ha demanat "ajuda econòmica immediata" per a continuar fent costat als països més afectats per la Covid-19, ja que la demanda és actualment "tan elevada" que l'organisme no hi pot fer front. "En 2020, els donants van contribuir generosament al pla estratègic de preparació i resposta. No obstant això, en 2021 el pla de resposta actual no té els fons suficients i la gran majoria està destinat a països o activitats específics", ha detallat. Un escàs finançament que, segons ha insistit el màxim responsable de l'OMS, "limita" la capacitat de l'entitat per a proporcionar una resposta "adaptable i escalable" en els punts crítics emergents. "L'OMS necessita finançament urgent per al pla de resposta actual", ha insistit el dirigent.

També et pot interessar

stats