L'OMS avalua el talc com a “probablement cancerigen” per als humans

Nombrosos estudis apunten un increment dels casos de càncer d'ovaris quan les pólvores de talc s’usen a la regió perineal

Imatge d'arxiu d'un envasament de talc
Imatge d'arxiu d'un envàs de talc / Shutterstock

El talc, un mineral natural usat àmpliament en cosmètics i productes per a xiquets de bolquers, és “probablement cancerigen per als humans”, segons ha afirmat este divendres l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer, dependent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons l'anàlisi feta per 29 experts internacionals de l'agència, que serà publicat en la revista especialitzada The Lancet Oncology l'any que ve, nombrosos estudis apunten un increment dels casos de càncer d'ovaris en dones quan les pólvores de talc s’usen a la regió perineal (pubis i anus).

Estes proves de càncer d'ovari són “limitades”, però sí que hi ha proves “suficients” de generació de tumors en experiments amb animals, i que el talc mostra característiques fonamentals de carcinògens en cèl·lules humanes primàries i sistemes experimentals, assenyalen els experts. En resum, el grup d'avaluació dona al talc el segon nivell més alt de probabilitats que cause càncer, ha indicat un comunicat de l'agència amb seu a Lió (França).

Un altre risc que implica el talc és la possible contaminació amb asbestos, considerats cancerígens, una cosa perillosa tant per a treballadors durant la producció dels seus derivats com per a la població general, han agregat.

El 2022, la farmacèutica Johnson & Johnson, que comercialitza productes per a nadons, va deixar de vendre pólvores de talc. Esta decisió comercial va arribar després de la polèmica per un component cancerigen que, segons les filtracions d’un expert de la multinacional, contenien les pólvores per a nadons que venia la companyia.

L'agència de l'OMS també va indicar este divendres que l'acrilonitril, un compost orgànic utilitzat en la producció de polímers per a roba, catifes i plàstics usats en la indústria automobilística i la construcció, entre altres usos, és cancerigen, en este cas amb una probabilitat encara més alta que la del talc. L'exposició de més risc a este material, segons l'agència, es produeix durant la producció industrial d'estos polímers, encara que també la població general està exposada, especialment a través de la pol·lució i la inhalació del fum dels cigarrets, tant per part de fumadors com de fumadors passius.

També et pot interessar

stats