L'OMS alerta de la detecció de casos amb xarop contaminat en almenys set països

Al voltant de 300 xiquets han mort a Gàmbia, Indonèsia i l'Uzbekistan per la ingesta d’aquests medicaments amb dos components tòxics

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus / OMS

En els últims quatre mesos, almenys set països han reportat casos de xarop per a la tos contaminat o que podria presentar contaminació, entre ells tres —Indonèsia, Gàmbia i l'Uzbekistan— on han mort 300 persones, en la seua majoria xiquets, ha advertit l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Als casos de morts en els tres països, que ja es coneixien i havien motivat encés les alertes perquè determinats xarops deixaren d'usar-se, l'organisme suma ara les Filipines, Timor Oriental, el Senegal i Cambodja, on la presència de xarops contaminats no ha sigut encara confirmada, però hi ha riscos potencials d'això.

Així mateix, els productes contaminats han rebut l’autorització per a ser introduïts en altres mercats, encara que “no s'espera que estiguen a la venda”, tal com ha indicat la portaveu de l'OMS Margaret Harris. Davant la proliferació de casos, l'organització ha fet una crida a la comunitat internacional perquè augmenten els esforços de detecció i retirada d'aquesta classe de productes contaminats.

Els xarops contaminats presentaven alts nivells de dietilenglicol i etilenglicol, productes químics tòxics que s'utilitzen habitualment com a dissolvents industrials i agents anticongelants que poden resultar letals fins i tot ingerits en xicotetes quantitats, impossibilitant el seu ús farmacèutic.

L'OMS va emetre tres alertes sobre xarops contaminats d'aquest tipus: primer a l'octubre en trobar-se a Gàmbia —on es creu que han causat almenys 70 morts—, al mes següent una altra per a Indonèsia —amb uns 200 morts— i aquest mes de gener a l'Uzbekistan, on s'han comptabilitzat almenys 21 decessos. La majoria de les víctimes són xiquets menors de cinc anys.

Les alertes, també enviades a la resta dels 194 països membres de l'OMS, recomanen la retirada d'aquests xarops contaminats si es troben en altres mercats, un augment de les mesures d'inspecció, i immediata notificació a l'agència internacional si es troben nous casos.

També et pot interessar

stats