L'ofensiva talibana a l'Afganistan suma una novena capital capturada en menys d'una setmana

Biden manté el replegament militar de la zona a pesar de l'avanç dels insurgents mentre que a Kabul arriben a diari centenars de famílies desplaçades

MIlers de persones desplaçades s'han traslladat a Kabul per a fugir del conflicte armat
Milers de persones desplaçades s'han traslladat a Kabul per a fugir del conflicte armat / Stringer (Reuters)

L'ofensiva dels talibans segueix guanyant territori a l'Afganistan i ja suma nou capitals regionals capturades en a penes una setmana. L'última que ha caigut en mans del grup insurgent és Faizabad, a la província de Badakhshan —al nord del país–, aquest mateix dimarts, segons ha confirmat un diputat de la regió en el Parlament nacional, Hujatullah Khiratmand. Després de dies d'enfrontaments, els combatents talibans han aconseguit fer retrocedir les forces de seguretat i han entrat a la ciutat des de diverses direccions, ha indicat el polític. 

Mentre continua el fulgurant avanç dels rebels talibans, el govern afganés encadena derrotes en una deriva sense precedents durant els vint anys de guerra en què es troba immers el país. El conflicte entre ambdues forces amenacen de desestabilitzar més una situació ja de per si complicada i d'obrir una crisi humanitària. Els xocs armats ja han provocat el desplaçament intern de més de 420.000 persones en els dos últims mesos, d'acord amb els càlculs de l'executiu, i les previsions apunten que almenys mig milió més en fugirà també. 

Kabul, la capital de l'Afganistan, comença ja a convertir-se en un campament a cel obert amb milers d'afganesos i afganeses que s'instal·len en parcs i descampats després d'abandonar les seues cases per a deixar arrere els combats que s'estan estenent pel país. La majoria d'aquestes famílies, que reclamen ajuda humanitària urgent, procedeixen de les capitals de les províncies septentrionals de Jawzjan, Sar-e Pol, Samangan, Kunduz i Takhar, totes caigudes recentment sota control insurgent.

"Estem a ple sol i fa molta calor. Els nostres xiquets juguen en aquest lloc polsós, ens preocupen els nostres fills", ha dit a Efe Abdul Wali, pare d'una família de sis persones que ha arribat en els últims dies des de Kunduz. Aquest home de 25 anys assegura que fins ara no ha rebut cap assistència del govern afganés, la qual cosa agreuja la situació d'aquestes persones ja que moltes han arribat amb les mans buides. "Necessitem menjar, refugi i articles per a la llar", ha explicat Wali, mentre la resta de la seua família esperava asseguda sobre una xicoteta manta sota un arbre a l'àrea de Sarai Shamali de Kabul.

La violència que viuen grans zones del país per l'ofensiva talibana i els bombardejos de les forces afganeses provoca cada vegada més víctimes entre la població civil. El Comité Internacional de la Creu Roja (CICR) ha informat ja que els seus sanitaris han tractat només en l'última setmana més de 4.000 ferits de guerra, entre ells civils i combatents.

Biden no es penedeix de retirar tropes

L'avanç talibà respon al replegament militar dels Estats Units de la zona, oficial des d'aquest estiu. La primera potència mundial ha donat la guerra de l'Afganistan per acabada i aquest dimarts el president nord-americà, Joe Biden, s'ha reafirmat a assegurar que no es penedeix d'haver ordenat la retirada de les tropes tot i l'escalada de violència de les últimes setmanes. 

El líder de la Casa Blanca ha recalcat que els líders afganesos han d'"unir esforços" i superar les divisions polítiques per a fer front a aquesta situació i assegura que es manté el pla de completar abans de final d'agost l'eixida de les últimes tropes del país centreasiàtic. Segons ha recordat, els Estats Units s'han gastat més d'un bilió de dòlars en vint anys i "milers" de nord-americans han perdut la vida o han resultat ferits en la contesa oberta a l'Afganistan. 

També et pot interessar

stats