L'ofensiva israeliana marca nous rècords a Gaza: 29.000 morts i 17.000 xiquets separats de les famílies

Tel-Aviv declara persona non grata Lula per les acusacions de "genocidi" i Espanya anuncia sancions als colons radicals pels atacs de Cisjordània

Un grup de menors palestins camina entre enderrocs al camp de refugiats d'Al Nusairat, al centre de Gaza
Un grup de menors palestins camina entre enderrocs al camp de refugiats d'Al-Nuseirat, al centre de Gaza / Mohammed Saber (Reuters)

L'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza suma més cadàvers i marca un nou rècord. Els atacs i bombardejos ja han matat més de 29.000 persones, un centenar en les últimes hores, la majoria civils desplaçats. Vora 11.000 dels morts són menors d'edat. Unicef alerta que 17.000 xiquets palestins deambulen orfes per l'enclavament. Molts han perdut la família després d'un atac i altres s'han extraviat enmig del caos que ocasionen els bombardejos i els desplaçaments forçats.

Un cràter gegant a Deir al-Balah (centre de Gaza), on hi havia un grup d'habitatges, posa la imatge als atacs aeris de l'última jornada. Cada nou bombardeig augmenta la tensió a Rafah, al punt més meridional de la Franja, on 1,4 milions de gazians refugiats estan en alerta per la possibilitat d'una ofensiva terrestre israeliana. Tel-Aviv ha donat de temps fins al deu de març, vespra del Ramadà. El problema és que molts no tenen on anar, després d'haver recorregut de dalt a baix l'enclavament, fugint de les bombes d'Israel.

"No hi ha lloc segur a Gaza", explica Amira, que va ser evacuada a Rafah des d'un camp de refugiats del centre del territori. Assegura que l'amenaça ha fet que molts tornen a casa —tot i que molts habitatges estan danyats o enderrocats— perquè prefereixen "morir allí", segons ha explicat en declaracions al corresponsal d'Efe.

Lula, persona non grata per a Israel

La guerra entre el Brasil i Israel protagonitza el front diplomàtic. Tel-Aviv ha declarat persona non grata el president Lula da Silva per les acusacions de "genocidi" contra el govern israelià i la comparació de l'ofensiva sobre la població de Gaza amb els crims d'Adolf Hitler sobre els jueus. Les parts han cridat a consultes els ambaixadors respectius i el Brasil ha demanat que el delegat que té a Israel torne al seu país, a qui el Ministeri d'Afers Estrangers del país hebreu va citar al museu de l'Holocaust de Jerusalem per a traslladar la queixa. Tel-Aviv assegura que mantindrà el veto a Lula mentre no es disculpe.

Espanya sancionarà els colons radicals de Cisjordània

També en el front diplomàtic, Espanya ha anunciat que aplicarà sancions als colons israelians responsables d'actes de violència contra la població palestina de Cisjordània, objecte d'assalts arbitraris recurrents, per la passivitat dels soldats israelians. El vot en contra d'Hongria va impedir que la decisió, impulsada per Madrid, es prenguera de manera col·lectiva a la Unió Europea, si bé els estats la podran aplicar de manera individual. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares ha anticipat que Espanya ja prepara la primera llista de sancionats amb desenes de noms i està estudiant la possibilitat de prohibir-los l'entrada al territori espanyol. Altres països com Irlanda i Bèlgica estan estudiants mesures similars, que ja han activat els Estats Units.

També et pot interessar

stats