L'extrema dreta entraria per primera vegada en el Parlament bavarés

Els aliats de Merkel perden la majoria absoluta a Baviera, segons algunes enquestes fetes a peu d'urna.

La CSU, encara que ha guanyat les eleccions, perd la majoria absoluta
La CSU, encara que ha guanyat les eleccions, perd la majoria absoluta / Michael Dalder (Reuters)

Les eleccions regionals que s'han celebrat a Baviera, un dels estats alemanys més rics, podrien desencadenar un canvi polític en tot el país. Segons les enquestes a peu d'urna, l'extrema dreta entraria per primera vegada en el parlament bavarés amb un 10% dels vots. A més, la Unió Social Cristiana (CSU), el partit aliat de la cancellera Angela Merkel, hauria guanyat les eleccions, però perdria la majoria absoluta.

Es tracta d'un revés polític per als conservadors bavaresos que, encara que han guanyat les eleccions, han patit una estrepitosa derrota en el seu feu. La CSU, amb un 35,6% dels vots, obté el pitjor resultat des de 1950 i perd la majoria absoluta amb la qual ha governat de forma quasi ininterrompuda durant sis dècades.

Els Verds es converteixen en la segona força política del país, amb un 18,3% dels vots. I l'extrema dreta, Alternativa per Alemanya (Afd), amb un discurs antiimmigració entraria per primera vegada en el parlament bavarés amb el 10,9% dels vots.

A més, l'associació de votants lliures no afiliats, Freie Wähler, obté un 11,5% dels vots. El Partit Socialdemòcrata (SPD) aconsegueix un 10% de les paperetes, i el Partit Democràtic Lliure (FPD), el 5%.

El futur de Merkel en joc

Els comicis arriben en un moment de gran inestabilitat a nivell nacional. La caiguda en vots del partit aliat de la CDU d'Angela Merkel suposa un nou revés a la debilitada gran coalició que governa a Berlín.

Baviera és un dels estats alemanys més rics de tot el país i la seu d'empreses com ara Siemmens, Allianz i BMW. Amb quasi 13 milions d'habitants és el segon land més poblat d'Alemanya i té una taxa d'atur molt baixa.

Per la importància que té com a estat, aquestes eleccions regionals podrien desencadenar un canvi polític en tot el país i posar fi a l'era de la cancellera Angela Merkel.

També et pot interessar

stats