L'expresident Lula da Silva ingressarà a la presó per decisió del Suprem del Brasil

Per un estret marge de sis vots a cinc, els magistrats de l'Alt Tribunal han rebutjat l'últim recurs de l'expresident per a frenar l'empresonament.

L'expresident del Brasil, Lula da Silva
L'expresident del Brasil, Lula da Silva / EFE

El Tribunal Suprem del Brasil ha decidit rebutjar el recurs de Lula da Silva contra el seu ingrés a la presó per corrupció. La resolució s'ha pres per un estret marge de sis vots a favor i cinc en contra. Es posen de manifest així les fortes discrepàncies entre els membres de l'òrgan, on s'ha mantingut un debat que ha durat quasi onze hores.

Malgrat que el Tribunal Suprem és el principal òrgan judicial del país, Lula no ingressarà a la presó immediatament, ja que l'exmandatari encara té fins al 10 d'abril per a presentar un recurs davant el tribunal de Porto Alegre. Tanmateix, es considera que serà només una formalitat i que no servirà per a evitar la seua entrada en un centre penitenciari.

Lula està condemnat a 12 anys de presó per haver acceptar el regal d'un apartament a la platja com a suborn d'una constructora beneficiada amb contractes de la petroliera pública Petrobras. El tribunal ha examinat la sol·licitud d'habeas corpus de Lula. Si s'haguera acceptat, hauria significat deixar sense efecte l'orde de presó emesa pels jutges de segona instància que el van condemnar, fins que l'expresident exhaurira el seu dret a recórrer a un tribunal superior.

La possible entrada a la presó de Lula tindrà implicacions importants, ja que el deixarà fora de la carrera electoral en les pròximes eleccions presidencials del mes d'octubre. En totes les enquestes apareixia com a favorit, amb un suport que se situava al voltant d'un terç de l'electorat. 

Es tracta d'una figura política que va governar el país amb èxit durant hui anys i va destacar, entre altres qüestions, pel seu origen humil i per haver liderat una revolució pacífica que ha situat el Brasil entre els protagonistes de l'agenda mundial, traient de la pobresa 28 milions d'habitants.

També et pot interessar

stats