L'exèrcit d'Israel es retira de Jenín, després d'una operació que deixa un soldat i dotze palestins morts, tres dels quals són menors

L'acció militar ha devastat el campament de la Cisjordània ocupada, d'on van fugir 4.000 persones per la incursió, i ha quedat sense aigua ni llum

Famílies palestinen tornen al campament de Jenín després de la retirada de les tropes israelianes
Famílies palestinen tornen al campament de Jenín després de la retirada de les tropes israelianes / Ammar Awad (Reuters)

L'operació Casa i Jardí ha acabat. L'Exèrcit israelià s'ha retirat del campament de refugiats de Jenín (Cisjordània ocupada) després de 48 hores desplegat amb un miler d'efectius i un bombardeig amb drons. La incursió, la més gran des de la segona intifada, s'ha saldat amb almenys dotze palestins morts, tres dels quals són xiquets, i un soldat israelià, a més d'un centenar de persones ferides.

La premsa israeliana informa de la detenció de 120 presumptes milicians palestins en l'operació. Israel l'ha justificada com una acció antiterrorista per a anul·lar les capacitats militars de la Brigada de Jenín, que aglutina les milícies de totes les faccions que operen a la zona i que Tel-Aviv considera el "principal focus de terrorisme" a Cisjordània.

Mentre les tropes eixien del camp, un soldat israelià, un suboficial de 23 anys, membre d'un comando d'elit, va morir per un tir. L'Exèrcit israelià ha confirmat un atac aeri contra un grup de palestins, suposadament armats, que hi havia apostats en un cementeri als afores del campament, per considerar que representaven "una amenaça" durant la retirada de les tropes.

La incursió a Jenín ha implicat efectius terrestres i aviació per primera vegada en quasi dues dècades. Els bombardejos i els enfrontaments, carrer a carrer han devastat el campament, que allotja vora 18.000 persones en una àrea de menys d'un quilòmetre quadrat. N'han fugit 4.000 en les últimes hores per la intervenció militar. Els rebran a la tornada muntanyes d'enderrocs, vidres trencats i desenes d'edificis danyats en una urbs que s'ha quedat sense subministrament de llum ni aigua.

El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha suspés el contacte i la coordinació de seguretat amb Israel com a resposta a la batuda, que ha denunciat com un "crim de guerra".

Hamas llança cinc coets cap a Israel

Milícies palestines de Gaza han llançat cinc coets cap a Israel en resposta a l'acció militar, tots ells interceptats. En represàlia, l'aviació israeliana ha bombardejat instal·lacions militars de Hamas, que governa la Franja. Al maig, l'enclavament va ser l'escenari d'enfrontaments entre Israel i la Jihad Islàmica en una escalada bèl·lica en què van perdre la vida 34 palestins de la Franja i dues persones a Israel, una d'elles palestina.

La Cisjordània ocupada viu l'escalada de tensió més gran des de la segona intifada (2000-2005). Des del principi d'any han mort 156 palestins, la majoria milicians, però també civils, inclosos 27 menors. En paral·lel, l'àrea ha vist la proliferació de nous grups armats palestins i la intensificació dels seus atacs, que han deixat 26 morts del costat israelià, la majoria colons, cinc d'ells menors, i un soldat.

També et pot interessar

stats