L'Eurogrup dona el primer pas per a la incorporació de Croàcia a l'euro

Els responsables d'Economia dels dènou han donat suport a la recomanació de l'executiu comunitari perquè Croàcia adopte la moneda única europea l'1 de gener del 2023

Monedes i billets d'euro
Monedes i bitllets d'euro / Karl-Josef Hildenbrand (Europa Press)

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro (l'Eurogrup) han donat suport aquest dijous a l'adhesió de Croàcia a la moneda única, després del vistiplau emés per la Comissió Europea aquest mes per considerar que compleix els criteris d'estabilitat financera i de compliment de tractats que es requereixen en el procés.

Els responsables d'Economia dels dènou han donat suport a la recomanació de l'executiu comunitari perquè Croàcia adopte l'euro l'1 de gener del 2023. Això suposa el primer pas del procés perquè el Consell Europeu adopte l'acta que permeta que el país balcànic passe a formar part de la zona euro.

"És un pas crucial perquè Croàcia es convertisca en el vinté membre de la nostra zona euro i un fort senyal per a la integració europea", ha assenyalat el president de l'Eurogrup, Paschal Donohoe, en un comunicat sobre l'acord.

Ara, la recomanació deu quedar aprovada en el Consell de Ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea d'aquest divendres per majoria qualificada i després passarà a debat en el Consell de líders de la UE de finals de juny. El procés conclourà quan els Vint-i-set, prèvia consulta al Parlament Europeu i al Banc Central Europeu, adopten tres actes legislatius que permeten a Croàcia unir-se a l'euro al gener del 2023 i que s'espera que tinga lloc el mes de juliol.

També et pot interessar

stats