L’Església ortodoxa russa pren partit en el conflicte bèl·lic

El patriarca Ciril I ha donat suport a la guerra contra Ucraïna i assegura que estan combatent “el lobby gai”

L’Església ortodoxa russa pren partit en el conflicte bèl·lic / À Punt NTC

La guerra entre Rússia i Ucraïna també és una guerra de religions, ja que el gran patriarca ortodox rus Ciril I justifica la invasió d'Ucraïna com a resposta a l'agressió de l'Occident corrupte.

No ha arribat a l’extrem de decretar una croada nacional, com va fer l’Església catòlica espanyola amb el colp d’estat de Franco, però sí que ha fet declaracions donant suport al conflicte i assegurant que s’està combatent contra el lobby gai (cal recordar que Rússia és un país on l’homosexualitat no està ben vista).

Segons la teòloga Montserrat Escribano, l’Església ortodoxa i Putin es donen suport mutu perquè Putin té ideologia imperialista que Ciril i la seua Església han reforçat la idea “d’un imperi que ha de conquistar-se”. 

D’aquesta manera, Ciril es confirma com el braç espiritual de l’expansionisme de Putin i fa que es consolide el cisma amb l’Església ortodoxa ucraïnesa, fundada el 2018. A més, a l’est d’Ucraïna hi ha una facció d’uns deu milions de persones que encara són nominalment seguidors de Ciril, a pesar que comencen a qüestionar-lo, igual com estan fent altres confessions, com per exemple l’Església catòlica.

El papa Francesc ha intentat no tancar la comunicació amb el patriarca Ciril mitjançant una reunió telemàtica que van tindre el 16 de març, però així i tot ha demanat que s’ature aquesta matança “en nom de Déu”. En aquest sentit, Montserrat Escribano ha explicat a À Punt NTC que hi ha cert moviment de l'Església catòlica per a arribar a acords de pau. 

Però Francesc no és l’únic. A Jerusalem, el racó del món amb més confessions per metre quadrat, jerarques de totes les confessions han demanat un esforç per la pau.

També et pot interessar

stats