L'erupció del volcà de Tonga, una de les més potents del món en tres dècades

Es va sentir a centenars de quilòmetres de distància i les cendres i el vapor van ser expulsats a uns 20 quilòmetres d'altura

Vista des del satèl·lit de l'erupció del volcà submarí enfront de Tonga
Vista des del satèl·lit de l'erupció del volcà submarí / Reuters

L'erupció dissabte passat del volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, un volcà submarí a 65 quilòmetres al nord de Nuku'alofa, la capital de Tonga, és una de les més violentes que s'han registrat en els últims trenta anys en el planeta, segons han assenyalat aquest dilluns fonts científiques.

L'ensordidora erupció del Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, un volcà amb un àmplia història d'activitat i situat entre dos illots, es va poder sentir a centenars de quilòmetres de distància i les cendres i el vapor van ser expulsades a uns 20 quilòmetres d'altura.

L'explosió va provocar un tsunami que va abastar un diàmetre de 260 quilòmetres i que es va poder observar pels satèl·lits en l'òrbita terrestre. "La gran i explosiva extensió lateral de l'erupció suggereix que probablement va ser la major des de l'erupció del Mont Pinatubo el 13 de juny de 1991", ha dit Shane Cronin, vulcanòleg de la Universitat d'Auckland.

Cronin ha explicat que les dades preliminars de l'activitat mostren que l'índex d'explosivitat volcànica (IEV), que mesura la magnitud de l'erupció, pot arribar a cinc en una escala de huit. El vulcanòleg ha precisat que una erupció de cinc ocorre un parell de vegades en una dècada.

També et pot interessar

stats