L'erupció d'un volcà submarí provoca un tsunami a l'illa de Tonga, al Pacífic

El volcà ha estat huit minuts en erupció, durant els quals ha llançat una enorme columna de cendra a quilòmetres d'altura

Milers de persones fugen de la costa per les conseqüències del tsunami a Tonga / À Punt NTC

La violenta erupció aquest dissabte del volcà submarí Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai prop de Tonga, al sud del Pacífic, ha originat un tsunami que ha colpejat les costes d'aquest estat insular i ha encés les alarmes en altres països pròxims.

Segons ha informat el Servei Meteorològic d'Austràlia, s'han registrat ones d'1,2 metres a Nuku'alofa, capital de Tonga, amb 24.500 habitants.

Les autoritats del país, amb vora 71.000 habitants, no han informat de moment sobre víctimes. Els mitjans locals alerten que diverses zones del país continuen incomunicades.

El volcà, situat a 65 quilòmetres al nord de l'illa tongalesa de Tongatapu, ha registrat una erupció de vora huit minuts al voltant de les 17:20 hora local (4:20 GMT) i ha llançat una enorme columna de cendra a quilòmetres d'altura.

La violenta explosió ha quedat registrada en les imatges preses per satèl·lits que ha publicat el Servei de Meteorologia de l'illa nord-americana de Hawaii.

Les ones han colpejat 15 minuts després les edificacions de la primera línia de la costa nord de Tongatapu, segons els vídeos publicats en les xarxes socials per testimonis, alguns dels quals es refugiaven a les teulades de les cases.

L'emissora Radio New Zealand ha informat d'escenes de pànic en què les persones tractaven de fugir a zones d'interior.

Arran de l'emergència actual, les autoritats de Tonga han demanat a tota la població que continue allunyada de les platges i línies costaneres fins diumenge, ja que el volcà podria tornar a registrar una violenta erupció que crearia una altra agressiva maror.

També als estats insulars veïns de Fiji, Samoa i Vanuatu han emés alerta de tsunami, que amenaça fins a la costa de Nova Zelanda, a més de 2.300 quilòmetres de distància del volcà, i Austràlia.

També et pot interessar

stats