L'empresa de Trump, acusada per una suposada trama d'evasió fiscal

L'expresident dels EUA, que no figura ara com ara entre els imputats, ha denunciat el procés com una "caça de bruixes" per part dels demòcrates

Vista del Trump International Hotel a Chicago, els Estats Units, en una imatge d'arxiu
Vista del Trump International Hotel a Chicago (Estats Units), en una imatge d'arxiu / Reuters

Les autoritats de Nova York han acusat l'empresa Trump Organization d'operar durant més de 15 anys una trama d'evasió fiscal i han presentat els primers càrrecs, en el marc de la investigació que mantenen des de fa més de dos anys sobre els negocis de l'expresident nord-americà.

Trump, que no figura ara com ara entre els imputats i que ha denunciat el procés com una "caça de bruixes" per part dels demòcrates, veu així com el setge de la justícia s'estreny al seu voltant.

A més de la companyia que porta el seu nom, també acusen un dels seus escuders més fidels, el director financer de la firma, Allen Weisselberg, que treballa des de fa quasi mig segle per al negoci familiar dels Trump.

Tant Trump Organization com Weisselberg s'han declarat no culpables dels càrrecs que se'ls imputen, que inclouen conspiració per a defraudar, frau fiscal o falsificació de documents, entre altres.

Pagaments "de sotamà"

En un plec de 25 pàgines, els fiscals detallen com entre 2005 i 2021 l'empresa va operar suposadament un sistema amb el qual pagava Weisselberg i altres executius "de sotamà", donant-los una part important en compensacions, de manera que tant els individus com la mateixa companyia podien limitar el pagament d'impostos.

Segons les autoritats, Weisselberg va ser un dels principals beneficiaris d'aquesta trama, en rebre fins a 1,7 milions de dòlars en compensacións pels quals no va pagar impostos, encara que no l'únic. Entre altres coses, Weisselberg i altres executius haurien obtingut allotjament, matrícules per a col·legis privats i pagaments en efectiu per a cobrir tota classe de despeses personals.

El cap financer queda en llibertat

El cap financer de l'organització, que va quedar en llibertat després de comparéixer davant el jutge i entregar el seu passaport, està acusat de furt major per suposadament haver amagat aqueix tipus d'ingressos al fisc.

Els càrrecs que s'han donat a conéixer ara són els primers en el marc de la sonada investigació que es duu a terme a Nova York sobre els negocis de Donald Trump, però no està clar que siguen els últims. Durant quasi tres anys, els fiscals novaiorquesos han estudiat un ampli ventall de potencials delictes en el si de l'organització Trump, que inclouen possibles fraus d'assegurances i fiscals i els pagaments secrets de diners que la campanya electoral del magnat va fer a l'actriu porno Stormy Daniels per a evitar que fera pública una suposada relació sexual amb el llavors candidat a la presidència.

Trump parla de caça de bruixes

Trump, que sempre ha negat qualsevol irregularitat, no ha tardat a respondre a les acusacions amb un dels seus característics comunicats. "La caça de bruixes política dels demòcrates d'esquerra radical, amb Nova York ara assumint la tasca, continua", ha escrit l'exmandatari.

Els advocats de la seua empresa han insistit en aquesta línia, denunciant que un cas com aquest, centrat en compensacions complementàries d'empleats d'una corporació mai s'hauria plantejat si aquesta companyia no portara el nom de Trump.

També et pot interessar