La investigació a Nova York contra les empreses de Trump passa ara a ser criminal

Els negocis de l'exmandatari estaven sota investigació civil des de 2019, i aquest nou vessant li complica l'horitzó de cara a una hipotètica candidatura en les pròximes eleccions presidencials

L'expresident dels Estats Units Donald Trump, en una imatge d'arxiu
L'expresident dels Estats Units Donald Trump, en una imatge d'arxiu / Octavio Jones (Reuters)

L'horitzó judicial de l'expresident estatunidenc Donald Trump es complica, després que la Fiscalia de Nova York haja decidit investigar el conglomerat empresarial que posseeix per la via penal, segons han informat diversos mitjans locals. Els negocis del magnat ja estaven sota una investigació civil, en curs des de 2019, però ara la Fiscalia ha decidit endurir la qualificació dels delictes i obrir un procediment que es desenvoluparà en paral·lel a aquesta. 

Així, la responsable de l'entitat a Nova York, Letitia James, ha anunciat que s'unirà a l'oficina del fiscal del districte de Manhattan en una investigació de caràcter criminal contra l'organització Trump. "L'hem informat que la nostra investigació sobre el seu conglomerat ja no és de naturalesa purament civil. Ara estem investigant activament els negocis de Trump per la seua suposada activitat criminal, juntament amb el fiscal del districte de Manhattan", ha confirmat a la cadena CNN el portaveu de la fiscal de Nova York, Fabien Levy.

El focus de la nova investigació està posat en els tractes comercials de Trump abans que arribara a la Casa Blanca el 2016, i se centra a comprovar si el conglomerat Trump va enganyar prestadors i companyies d'assegurances sobre el valor de les propietats i si va pagar els impostos corresponents per les transaccions que va realitzar.

La notificació de James a l'organització porta un nivell nou de risc legal per a l'expresident, de cara a la seua possible candidatura a les pròximes eleccions presidencials als Estats Units, ja que la Fiscalia General ara pot demanar sancions penals com a part de la investigació. Trump ja ha eixit airós de dos impeachments (com es denominen els juís polítics al país) en el Senat entre 2019 i 2021. 

L'oficina del fiscal de districte de Manhattan fa més de dos anys que analitza milions de pàgines de documents que inclouen les declaracions d'impostos de Trump. L'acusen de frau fiscal i de falsificació de documents, en una investigació que va començar després que l'exadvocat de l'exmandatari republicà pagara per a silenciar dues dones que deien haver mantingut trobades sexuals amb ell.

Recentment, Trump va afirmar que aquestes investigacions obeeixen a motivacions polítiques.

També et pot interessar

stats