L'emblemàtic Moulin Rouge de París perd les seues aspes

Les peces, fetes d'una mescla de fusta i alumini, han caigut per un possible trencament en l'eix que les sosté

El Moulin Rouge de Paris, sense les aspes i sense algunes lletres
El Moulin Rouge de Paris, sense les aspes i sense algunes lletres / Teresa Suárez / Efe
25 d'abril 2024 - 19:59

El Moulin Rouge, un dels símbols emblemàtics de París, ha aparegut este dijous sense aspes, per primera vegada en els seus 135 anys d'història, després que s'esfondraren de matinada sobre el bulevard de Clichy, en ple cor del barri de Montmartre, a causa d'un possible trencament en l'eix que les sosté.

La caiguda de les aspes va ocórrer poc abans de les dos de la matinada i, afortunadament, no va deixar ferits perquè hi havia poca gent pel carrer. L'últim espectacle del cabaret havia acabat a penes mitja hora abans que es produïren els fets, segons ha indicat el director de l'establiment, Jean-Victor Clerico. 

Els bombers han arribat cap a les 2:45 hores per establir un perímetre de seguretat entorn de l'edifici, en previsió de la possible caiguda de més elements o materials. A primera hora del matí, també havien caigut les lletres M, O i O del cartell lluminós. A les 9:45 hores ja estava tot recollit.

Les cares de les desenes de turistes que habitualment s'aglomeren en bulevard per a prendre fotos d'esta icona de la belle époque reflectien este dijous eixa tristesa, encara que uns altres, s'alegraven d'haver pogut prendre una instantània de la façana en el seu estat original, just anit. "Molta commoció, molta pena també", ha expressat Clerico, que ha agraït les mostres de suport de veïnat i visitants.

Això sí, ha aclarit el propietari, "el Moulin té 135 anys, però estes aspes en tenen uns vint", ja que els elements volants es renoven cada cert temps. Fetes d'una mescla de fusta i alumini, són inspeccionades cada dos mesos per una empresa externa, que en l'última revisió no va detectar cap anomalia. 

Des del teatre asseguren que és la primera vegada que es produeix un succés d'estes característiques. Ara, s'han enviat a un taller per a agafar les plantilles i els patrons, per a una accelerada reconstrucció, perquè "el Moulin Rouge sense les seues ales és un poc trist", ha dit Clerico.

Símbol d'una era que celebrava l'alegria de viure 

El 6 d'octubre del 1889, el molí roig es va inaugurar i va il·luminar per primera vegada les aspes que identifiquen este cabaret, símbol de la nit parisenca i inspiració de novel·les, pel·lícules i obres de teatre, lluny encara de l'impacte de la Primera Guerra Mundial el 1914. "Despreocupació", "lleugeresa" i "alegria de viure" són les paraules amb les quals este recinte descriu eixe període de seducció artística, amb una programació inspirada en el circ, el ball del Cancan o fins i tot amb una desfilada de Cleopatra nua.

En la segona meitat del segle XX, va arribar a haver-hi en el seu interior fins un aquari, en el qual ballarines nues eren el centre de totes les mirades del públic. Va ser lloc de referència per a personalitats com ara Elvis Presley, per a qui era una parada obligatòria a París, i també per Charles Trenet, Charles Aznavour, Line Renaud o Jean Marc Thibault.

Des de la seua inauguració, l'únic accident greu fins ara registrat havia sigut un incendi provocat per unes obres el 1915, que van provocar el tancament durant nou anys. Hui dia, el Moulin Rouge rep, segons la direcció, més de 500.000 visitants cada any i és un dels atractius turístics més fotografiats de la capital francesa. L'incident no provocarà alteracions en la programació, que, amb els espectacles d'esta nit, preveu acollir a 1.700 espectadors.

També et pot interessar

stats