L'Azerbaidjan i Armènia acorden una treva amb la mediació de Rússia per l'Alt Karabakh

L'oposició al govern armeni pretén convocar una sessió extraordinària per a obligar les autoritats a anul·lar l'acord signat.

Els presidents d'Armènia i Azerbaidjan signen la treva amb la intervenció de Vladimir Putin
Els presidents d'Armènia i Azerbaidjan signen la treva amb la intervenció de Vladimir Putin / EFE

L'Azerbaidjan i Armènia han signat un acord de pau pel conflicte que els divideix per la sobirania de la zona de l'Alt Karabakh, una part muntanyosa de l'Azerbaidjan que, des de la separació de la Unió Soviètica, té majoria de població armènia, fet pel qual volen incorporar-se al país veí.

Els enfrontaments van començar fa uns 40 dies quan les autoritats de l'Alt Karabakh denunciaren atacs de l'artilleria azerbaidjanesa contra diverses localitats, inclosa la capital de la república rebel, Stepanakert. També l'Azerbaidjan va informar d'atacs armenis contra les seues instal·lacions militars i civils a la zona del conflicte. En total s'han comptabilitzat centenars de morts, tant de militars com de civils.

Destrosses a la ciutat de Shusha / Hayk Baghdasaryan (EFE)

En les negociacions ha intervingut el president de Rússia, Vladímir Putin, amb el president azerbaidjanés, Ilham Aliyev, i el cap del govern armeni, Nikol Pashinyan, en què “declaren un complet alto el foc i un cessament de totes les hostilitats”. En l'acord també es contempla el desplegament de forces de pau en la línia de conflicte. En total, segons el Ministeri de Defensa, Rússia enviarà 1.960 militars, 90 vehicles armats i 380 unitats d'automòbils i equipament especial al Karabakh. Els primers avions de transport militar Il-76 ja han partit des de l'aeroport d'Uliànovsk, a uns 870 quilòmetres de Moscou. Turquia, per la seua banda, també ha anunciat que intervindrà en el conflicte.

L'acord es va segellar després que l'exèrcit azerbaidjanés alliberara en les últimes hores Shusha, la segona ciutat més important del territori, que és internacionalment reconeguda com a part de l'Azerbaidjan però poblada i controlada per armenis.

L'acord no ha agradat a la població armènia, que el considera una acceptació de la pèrdua de territoris, fet pel qual centenars de persones han entrat al Parlament del país per la força i han provocat destrosses en totes les instal·lacions. Un altre grup també va traure violentament del seu cotxe oficial el president de la cambra per a colpejar-lo, fet pel qual ha hagut de ser ingressat a l'hospital.

Protestes al Parlament armeni a Ereván / Vahram Baghdasaryan (EFE)

Ara, l'oposició parlamentària al govern armeni pretén convocar una sessió extraordinària per a obligar Pashinyan a anul·lar l'acord signat.

També et pot interessar

stats