L’atac de Nova Zelanda posa en qüestió el paper de les xarxes socials

El supremacista blanc que va posar fi a la vida de 50 persones a Christchurch va difondre la matança en directe mitjançant Facebook.

Flors per als cinquanta morts
Flors per als cinquanta morts / Efe.

A Nova Zelanda, la policia ja ha conclòs que l’atacant de les mesquites va actuar sol quan va deixar cinquanta persones mortes i més de trenta ferides. Brenton Tarrant va emetre en directe, via Facebook, la seua acció sanguinària. Mitjançant una càmera enganxada al seu cap, va estar retransmetent durant 17 minuts. Se’l veu a l’interior del seu cotxe. Després s’observa com n’ix, obre el maleter del seu vehicle, n’agafa dos fusells i camina cap a la primera mesquita que va atacar. Les imatges que segueixen no han estat difoses per la brutalitat que mostren.  Però la gravació sencera existeix. I centenars de milers de persones les feren circular per les xarxes.

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, va reaccionar immediatament. Es va posar en contacte amb la directora d’operacions de Facebook, Sheryl Sandberg, i va reclamar alguna explicació i l’adopció d’alguna mesura. Públicament, Ardern també va exposar la necessitat d'establir controls perquè un acte d’aquesta naturalesa no puga ser emés lliurement pels terroristes.

Facebook va reaccionar i va eliminar, en vint-i-quatre hores, milió i mig de còpies del vídeo dels atacs. I continua tractant d’eliminar tots els rastres de la gravació.

Ara la qüestió ha quedat sotmesa a debat públic. Facebook, Instagram i WatshApp, tres de les més importants xarxes socials, implantades a tot el món, són propietat de la mateixa empresa. Facebook ha informat de l’eliminació de còpies a les seues pàgines. Però segurament és incontrolable la difusió que les imatges han tingut en un servei de missatgeria instantània com és WatshApp. El vídeo també ha estat compartit per Twitter i per YouTube.

També Scott Morrison, el primer ministre d’Austràlia, país de naixement del terrorista, ha intervingut en la qüestió i ha plantejat els seus dubtes sobre l’eficàcia de les legislacions estatals per a evitar la retransmissió en directe d’actes terroristes. També ha dubtat de la implicació real de les xarxes socials per a afrontar el problema.

Hi ha usuaris que s’han donat de baixa a Facebook després de l’ocorregut, com el conseller delegat de l’aerolínia AirAsia, Tony Fernandes, que ha anunciat la seua baixa en Facebook, on té 670.000 seguidors. "La quantitat d’odi que flueix per la xarxa social a voltes supera allò de bo que hi ha", ha dit.

El supremacisme blanc que assassina els diferents

Mentrestant, a Christchurch, la tercera ciutat en població de Nova Zelanda, la vida transcorre entre el colpiment al cor, el silenci respectuós i l’ofrena de flors a les dues mesquites atacades. Aquest matí han lliurat als familiars els primers cadàvers. Però la comunitat musulmana està molesta pel retard, perquè el seu costum és soterrar els morts dins de les primeres 24 hores, sense taüt i en terra.

Brenton Tarrant té 28 anys, és australià, d’extrema dreta i supremacista blanc. Havia obtingut llicència d’armes el 2017 i en l’atac va utilitzar cinc armes, de les quals dos eren fusells semiautomàtics.

Nou minuts abans dels atacs, havia enviat un manifest a 70 adreces de correu electrònic, entre les quals estava la del gabinet de la primera ministra neozelandesa. El correu no donava dades sobre l’atac que preparava.

També et pot interessar

stats