L'Amazònia brasilera va perdre el 2022 una superfície equivalent al Líban

L'àrea de selva devastada l'any passat va ser un 24,9% superior a la destruïda el 2021

VÍDEO | La Unió Europea envia ajudes per a extingir els incendis a l\'Amazònia
Incendis a l'Amazònia / À Punt NTC

L'Amazònia brasilera va perdre 10.267 quilòmetres de cobertura vegetal el 2022, una extensió equivalent a la d'un país com el Líban. Amb aquestes xifres, la desforestació de la selva tropical més gran del món se situa en una situació de rècord, precisament, en l'últim any de govern del president Jair Bolsonaro.

L'àrea de selva a l'Amazònia brasilera devastada l'any passat va ser un 24,9% superior a la destruïda el 2021 (8.219 quilòmetres quadrats) i la més gran des que l'Institut Nacional d'Estudis Espacials (INPE) va començar a registrar les dades de les alertes de desforestació el 2015, segons va informar aquest divendres l'organisme oficial.

Fins ara, l'any de més desforestació va ser el 2019 (9.178 quilòmetres quadrats), precisament el primer de gestió del líder ultradretà, al qual els ecologistes acusen de l'actual crisi en l'Amazònia per la seua retòrica antiambientalista, la seua defensa de la mineria fins i tot en el cas de les reserves, i per desmantellar els organismes de fiscalització.

Les dades divulgades aquest divendres les mesura el Deter, un mecanisme que utilitza imatges de satèl·lit per a alertar mensualment i en temps real sobre les àrees amenaçades a l'Amazònia, però que són menys precisos que els del Prodes, eina que l'INPE utilitza per a calcular la desforestació i la divulgació de la qual és anual.

Segons l'últim butlletí del Prodes, divulgat al novembre, l'Amazònia va perdre 11.568 quilòmetres de vegetació entre agost del 2021 i juliol del 2022, una extensió un 11,3% menor a la de l'any immediatament anterior (13.038 quilòmetres quadrats), però la segona més alta en els últims 14 anys.

Les organitzacions ecologistes ja havien advertit que la destrucció creixia a un ritme rècord en els últims mesos de 2022 davant l'expectativa que Bolsonaro seria derrotat en les presidencials d'octubre.

Nou govern, noves polítiques

El nou president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que va assumir la seua responsabilitat l'1 de gener, va prometre que una de les prioritats del seu govern serà tornar a reduir al mínim la desforestació a l’Amazònia i combatre sense treva la tala i la mineria il·legal. La ministra de Medi Ambient, l'ecologista Marina Silva, va anunciar aquesta setmana la creació d'una secretaria, depenent del seu ministeri, dedicada exclusivament a combatre la desforestació.

Per al dirigent de la principal xarxa de grups ecologistes del Brasil, "el govern de Bolsonaro va acabar, però la seua herència ambiental nefasta encara es notarà durant molt de temps".

També et pot interessar

stats