L'alumnat europeu torna a escola amb l'aposta per les classes presencials

Retorn escalonat, contractacions massives de professorat o reconversió d'espais buits en aules, algunes de les mesures preses en països veïns.

L'alumnat europeu torna a escola amb l'aposta per les classes presencials
L'alumnat europeu torna a escola amb l'aposta per les classes presencials

Els països europeus enllesteixen la tornada a l'escola amb un denominador comú: apostar per la presencialitat dels alumnes. Hi ha diferències, però pel que fa a l'ús de les mascaretes o a la ràtio dels alumnes per aula. Retorn escalonat, contractacions massives de professorat, reconversió d'espais buits en aules, o retallada de vacances, són algunes de les principals mesures preses en països veïns.

Alemanya: portàtils per al professorat i connexió a Internet de deu euros per a l'alumnat

Alemanya ha sigut l'avançada de tot Europa. Els alumnes començaren el curs escolar escalonadament a mitjans d'agost. Cada estat pot marcar les seues normes però en línies generals, la mascareta només és obligatòria als espais comuns i a les aules no s'ha reduït la ràtio d'alumnes. De moment, durant 15 dies, 41 escoles de les més de 800 de Berlín han detectat algun cas positiu. Són centenars els alumnes que ja estan en quarantena. A més, el país té preparat un pla B en cas d'una nova onada del virus: que el professorat tinga ordinadors portàtils i els alumnes connexions barates a Internet, connexions a 10 euros.

Al Regne Unit, el govern estudia multar els pares que no porten els fills a escola

Mantindre els xiquets sense anar a escola els farà més mal que els riscos del coronavirus, diu el secretari d'Educació britànic. Al Regne Unit, la mascareta no serà obligatòria perquè consideren que dificulta la comunicació entre professors i alumnes. Les escoles d'Escòcia han sigut les primeres a reobrir, de manera escalonada. El govern té com a "prioritat nacional" el retorn a les aules encara que no està clar com es farà i s'estudia multar els pares que no porten els fills a escola.

França: mascareta obligatòria a partir dels onze anys

A França, els alumnes podran compartir objectes i la mascareta serà obligatòria a partir dels onze anys. Algunes mesures de seguretat s'han relaxat, com ara la distància d'un metre deixarà de ser obligatòria en classes, biblioteques o menjadors quan no siga possible o quan el recinte no permeta acollir tots els alumnes. S'han preparat diferents escenaris: el més extrem amb tancaments i l'activació de l'educació a distància; una altra possibilitat són classes presencials amb una part dels escolars i la resta a casa.

Itàlia: 100.000 nous contractes permanents i 50.000 temporals

Itàlia ha reforçat el nombre de professors als centres, amb 100.000 nous contractes permanents i 50.000 temporals. Una inversió de 2.900 milions d'euros, que han anat, a més de la contractació de personal, a la compra de material, com ara pupitres individuals, màscares diàries, l'adaptació de locals externs i la cerca d'altres espais com ara casernes, centres esportius i fins i tot hotels. També es faran proves ràpides al personal. A més, una de les apostes més fortes és l'atenció psicològica per a afrontar situacions d'estrés, temor o ansietat.

Portugal: curs més llarg amb preferència per l'ensenyament presencial

El nou curs a Portugal serà més llarg, amb l'ensenyament presencial com a regla i amb un pla B de règims mixtos i a distància per si fóra necessari tancar novament. S'augmentarà el nombre de dies lectius i es reduiran les vacances de Setmana Santa. Davant un empitjorament de la situació, s'ha dissenyat un règim mixt i un altre completament a distància. Tindran preferència en les classes presencials els alumnes fins als sis primers cursos d'ensenyament bàsic, els de suport social escolar i els de necessitats especials.

Només els països nòrdics matenen una normalitat total.

L'inici de curs a altres parts del món

Als Estats Units la majoria de zones comencen amb un model que inclou parts presencials. Al país hi ha 14.000 districtes escolars sobre els quals recau la decisió de com tornar. I la Xina ha deixat clar que no abaixarà la guàrdia. Entre les mesures contemplades, aules desinfectades, màscares, codis sanitaris per a entrar als campus i proves d'àcid nucleic. Estudiants i personal hauran de passar controls de temperatura abans d'ingressar en els centres, que preveuen classes majoritàriament presencials per a més de 200 milions d'alumnes.

També et pot interessar

stats