L’alcaldia de Minneapolis desmantellarà el Departament de Policia

Trump ordena la retirada de Washington dels militars desplegats per a contindre les protestes, ja convertides en un moviment pacífic.

Imatge de portada: Protesta contra el racisme i la violència policial, aquest diumenge a Boston

El consell municipal de Minneapolis ha anunciat que suspendrà el finançament del Departament de Policia i s’ha compromés a establir un model de seguretat pública basat en la comunitat, una resposta al terratrémol de protestes per l’assassinat de George Floyd i les històriques acusacions de racisme a l’hora d’aplicar la llei.

En una manifestació en un cèntric parc de la ciutat, nou dels dotze regidors de la corporació, amb una majoria a prova de veto, es van comprometre a desmantellar les forces policials, segons van informar els mitjans locals. L’emissora local de la cadena de televisió Fox ha informat que aquesta decisió ve motivada després que fracassara la reforma estructural de la policia que havien escomés. “El nostre sistema de vigilància no està mantenint les nostres comunitats segures”, ha dit la presidenta del consell municipal, Lisa Bender.

L’ajuntament ha dit que prendrà “mesures intermèdies per a acabar amb el Departament de Policia de Minneapolis en les pròximes setmanes i mesos”. En declaracions al Minneapolis Star Tribune, Bender ha dit que tenen intenció de reemplaçar un departament de policia tradicional per un de seguretat pública més ampli i integral orientat a la prevenció de la violència i servir la comunitat.

En aquest nou concepte de departament de seguretat pública estarien també integrats treballadors socials o metges, per a respondre amb un enfocament diferent a situacions que fins ara quedaven en mans de policia, ha dit Bender. Però l’alcalde de la ciutat, el demòcrata Jacob Frey, s’ha mostrat contrari a eliminar el Departament de Policia i s’ha oposat a suspendre el finançament d’aquest cos.

Trump retira militars de Washington mentre s’imposa la protesta pacífica

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha ordenat la retirada de Washington de la Guàrdia Nacional desplegada per a contindre les protestes, ja convertides en un moviment pacífic que exigeix canvis immediats en les tàctiques policials. “Acabe de donar l’orde a la Guàrdia Nacional perquè comence el procés de retirada, ara que tot està sota perfecte control. Se n’aniran a casa, però poden tornar ràpidament si els necessitem”, ha anunciat el mandatari en Twitter.

Uns 3.900 militars procedents d’11 dels 50 estats del país van ser enviats a la capital el passat cap de setmana, quan les protestes pacífiques van derivar en disturbis, saquejos i enfrontaments amb les forces de seguretat. La presència d’aquestes tropes als carrers de la capital ha provocat tensió entre Trump i l’alcaldessa, la demòcrata Muriel Bowser, qui ha descrit l’operatiu com una “invasió” durant una entrevista en la cadena conservadora Fox.

Un moviment per a demanar canvis en la policia

Els comentaris del fiscal general William Barr, qui ha negat que el sistema de forces de seguretat siga “sistemàticament racista”, han deslligat les crítiques dels activistes, que han denunciat el racisme del sistema judicial i policial. De fet, els afroamericans tenen tres vegades més probabilitats de morir a les mans de la policia que els blancs i, al mateix temps, viuen en un 20,8% sota el llindar de la pobresa enfront del 8,1% dels blancs, segons dades de diverses ONG.

En els últims dies, ha guanyat força el lema “Defund the police” (‘Lleveu fons a la policia’), una expressió utilitzada per a demanar que es destinen menys diners a les forces de l’orde o, fins i tot, que aquestes s’eliminen completament i que el seu treball l’assumisquen un altre tipus d’institucions. En resposta, la ciutat de Nova York ha anunciat aquest diumenge una bateria de reformes en matèria policial, que inclouen llevar fons al cos per a finançar serveis per a la joventut i retirar als agents la responsabilitat de controlar el comerç de carrer.

També et pot interessar

stats