L’aigua comença a cotitzar en Wall Street

El seu preu fluctuarà com fan el petroli o l’or en els mercats de futurs.

L’aigua comença a cotitzar en Wall Street
L’aigua comença a cotitzar en Wall Street

L’aigua ha començat a cotitzar en el mercat de futurs de matèries primeres de Wall Street. La manca d’aquest bé essencial per a la vida ha fet que el preu fluctue ara com ho fan el petroli, l’or o el blat.

Els mercats de futurs consisteixen en la realització de contractes de compra o venda de determinades matèries en una data futura, pactant en el present el preu, la quantitat i la data de venciment. Actualment aquestes negociacions es fan en mercats borsaris.

L’índex Nasdaq Veles California Water Index, amb el tíquer NQH2O, es basa en un indicador de preus dels futurs de l’aigua a Califòrnia que aquest dimarts cotitzava a uns 486,53 dòlars per acre-peu, una mesura de volum utilitzada normalment als Estats Units equivalent a 1.233 metres cúbics.

El preu de l’aigua a Califòrnia s’ha duplicat en l’últim any segons aquest indicador i amb la major escassetat d’aquest bé, al costat de l’aire, clau per a la vida, l’arribada al mercat de matèries primeres permetrà segons els experts una millor gestió del risc futur vinculat a aquest bé. Agricultors, fons o municipis podran protegir-se o especular davant els canvis en el preu de l’aigua.

Els nous contractes permetran una millor gestió del risc associat a l’escassetat de l’aigua i realitzar una millor correlació entre oferta i demanda en els mercats. Encara que l’índex està basat en els preus de les principals conques fluvials de Califòrnia, on l’escassetat de l’aigua ha augmentat, aquest valor podrà ser usat com a referent per a la resta del món en els mercats de l’aigua.

Aquests contractes de futurs no requereixen lliurament físic d’aigua i són purament financers, basats en el preu setmanal fet una mitjana d’entre les cinc principals conques de Califòrnia fins a 2022. El nou índex permetrà no haver de recórrer a una estimació a ull nu del preu futur de l’aigua, sinó a quins són les expectatives dels principals actors d’aquest mercat.

La Xina i els Estats Units són els principals consumidors del món d’aigua i, segons les Nacions Unides, 2.000 milions de persones viuen en països amb greus problemes d’accés a l’aigua, mentre que en els pròxims anys dos terços del planeta podrien experimentar escassetat d’aigua i milions de persones corren perill de ser desplaçades.

L’explotació excessiva d’aquests recursos pel sector primari, la indústria i el consum humà, així com el canvi climàtic, han portat al fet que aquest recurs siga cada vegada més escàs.

També et pot interessar

stats