L’absent Lula, objecte de les crítiques en el segon debat electoral del Brasil

La desocupació, l’avortament i l’educació són els temes més polèmics.

Geraldo Alckmin es dirigeix a Ciro Gomes durant el debat televisiu
Geraldo Alckmin es dirigeix a Ciro Gomes durant el debat televisiu / Paulo Whitaker (Reuters)

Els candidats a la presidència del Brasil han coincidit, durant el segon debat televisiu, en la necessitat de combatre la corrupció i la desocupació, canviar el sistema polític i acabar amb els privilegis. En aquest debat, el gran absent ha tornat a ser l’exmandatari Luiz Inácio Lula da Silva, que no ha pogut participar perquè, de nou, la justícia li ho ha impedit. Tot i que no ha estat present físicament, sí que ho ha estat en el debat i ha sigut l'objecte de nombroses crítiques.

Lula està a la presó des del passat 7 d’abril, condemnat a dotze anys per corrupció i, a pesar d’aquesta situació i que està virtualment inhabilitat, ha sigut inscrit aquesta setmana com a candidat del Partit dels Treballadors (PT) per a les eleccions del 7 d’octubre

El primer tema abordat pels candidats en el debat ha sigut la necessitat d’acabar amb la corrupció, una qüestió que ha servit per a atacar Lula amb referències indirectes i amb crítiques al PT. La desocupació també s'hi ha tractat, i alguns candidats han aprofitat per a atribuir els 13 milions de desocupats al Brasil als governs de Lula i Rousseff. 

Per a acabar amb el problema de la desocupació, el candidat del Partit de la Sociademocràcia Brasilera (PSB), Geraldo Alckmin, ha proposat reduir la grandària de l’Estat i donar prioritat a les inversions; la líder ecologista, Marina Silva, del partit Xarxa Sostenibilitat, ha defensat projectes ambientals com el turisme ecològic i l’energia solar. Per la seua banda, Ciro Gomes, del Partit Democràtic Laborista (PDL), aposta per mesures que permeten la supervivència de les empreses, principalment les industrials; Alvaro Dias, candidat pel partit Podemos, considera necessària una reforma tributària; i l’exministre d’Hisenda i candidat pel partit del govern, Moviment Democràtic Brasiler (MDB), Henrique Meirelles, ha afirmat que la desocupació es combat amb el creixement del país. 

L’avortament i l’educació a debat

Un dels moments més tensos del debat l’han protagonitzat, a propòsit de l’avortament, Marina Silva, de la Xarxa Sostenibilitat, i l’oficial en la reserva Jair Bolsonaro, del Partit Social Liberal (PSL), 

Silva ha defensat un plebiscit per a definir la situació legal, i Bolsonaro, davant de la proposta, ha afirmat: “Tenim ací una evangèlica que defensa el plebiscit de l’avortament i de la marihuana”. Per la seua banda, Silva ha respost al candidat ultradretà: “Vosté creu que pot resoldre-ho tot amb el crit i amb la violència”.

Bolsonaro ha prioritzat en les seues intervencions la qüestió de l’educació, i ha reiterat la seua oposició al sistema actual. La proposta del seu partit és la militarització de les escoles, ja que “via disciplina i jerarquia”, l’alumnat pot aprendre, segons ha afirmat, “alguna cosa per al futur” i no “el que ensenyen ara, com la ideologia de gènere”.

També et pot interessar

stats