Kurvaev Maksim, sol·licitant rus d'asil: "No vull acabar en l’exèrcit d’un país que mata gent innocent"

Maksim és un medallista professional de gimnàstica artística que va abandonar Rússia amb la dona i la filla a l’inici de la guerra

Kurvaev Maskim abraça la filla / À Punt NTC

Kurvaev Maksim, un rus medallista professional de gimnàstica artística de 23 anys, tenia la vida establida a Rússia abans de la guerra. Amb la invasió a Ucraïna, ell i la dona, Anastàsia, decidiren abandonar-ho tot amb la filla Patrícia alertats per la premonició d'acabar sent reservista. Una premonició que es compliria mesos més tard.

"No vull acabar en l’exèrcit d’un país que mata gent innocent", assegura Maksim. Ells van ser dels primers russos a eixir del país, davant de la falta de suport dels seus. "No ho entenien, ens preguntaven per què ens n’anàvem. Ara ho entenen i estan molt tristos", agrega.

Des que arribaren a Algemesí (Ribera Alta) el passat mes de març, han hagut d'esperar mesos per a poder sol·licitar la condició d'asil. El mes que ve tindran la primera cita per a iniciar uns tràmits burocràtics que s'allargaran fins a l'any que ve. 

"El més enrevessat per a ells quan arriben és la documentació: no controlen com funciona el nostre sistema, no saben normalment l’idioma…", explica Luis Llorens, director tècnic local de l’assemblea Creu Roja d’Algemesí. Des de l’associació els han ajudat amb els tràmits i els han facilitat un lloc on poder viure.

Però ho han aconseguit. Maksim fa classes d'espanyol a molts refugiats ucraïnesos i està estudiant un grau d'Informació i Economia, mentre que Anastàsia vol estudiar Magisteri. Comencen a reconstruir per a construir un futur junts.

També et pot interessar