La justícia ordena alliberar l'expresident del Brasil Lula da Silva

La decisió arriba després que el Suprem ha aprovat que els condemnats només poden entrar en presó quan la sentència és ferma.

Partidaris de l'expresident del Brasil fora de la seu de la Policia Federal on Lula està complint una pena de presó
Partidaris de l'expresident del Brasil fora de la seu de la Policia Federal on Lula està complint una pena de presó / Rodolfo Buhrer (Reuters)

Un jutge brasiler ha decretat aquest divendres la llibertat de l'expresident del país Luiz Inácio Lula da Silva, que està empresonat un any i set mesos per corrupció i no s'ha pogut presentar a les últimes eleccions. El magistrat ha donat l'orde després que el Tribunal Suprem del Brasil ha decidit que les persones condemnades per la justícia només poden entrar en presó quan la sentència és ferma.

La defensa de Lula havia sol·licitat l'alliberament aquest mateix divendres arran d'aquesta decisió del Suprem. En una ajustada votació per sis a cinc, ha determinat que ningú pot començar a complir la condemna fins que no s'hagen esgotat tots els recursos. Això suposa que la presó d'una persona condemnada solament en segona instància, com és el cas de Lula, és inconstitucional. Per tant, aquesta decisió pot portar a alliberar milers de presos, ja que vora 5.000 estan en una situació similar a la de l’expresident, amb apel·lacions encara a l'espera d'una resolució.

L'expresident del Brasil estava a la presó des del 7 d'abril de 2018, quan va començar a complir una pena de huit anys i deu mesos per corrupció després que el condemnaren en segona instància. Està acusat d'haver rebut com a suborn un apartament de platja de la constructora OAS a canvi de beneficis per a l'adjudicació de contractes amb la petroliera Petrobras.

També et pot interessar

stats