La justícia britànica sentencia que la llei de l’avortament d’Irlanda del Nord viola els drets humans

Assegura que aquesta pràctica mèdica és incompatible amb les normes que protegeixen els drets humans.

La justícia britànica sentencia que la llei de l’avortament d’Irlanda del Nord viola els drets humans
La justícia britànica sentencia que la llei de l’avortament d’Irlanda del Nord viola els drets humans

El Tribunal Superior britànic ha sentenciat aquest dijous que la llei de l’avortament actual d’Irlanda del Nord viola els drets humans. La institució assegura que la llei és incompatible amb les normes que protegeixen els drets humans en els casos d’anomalies fetals i delictes sexuals.

La llei actual només permet acabar el procés de gestació si la vida de la mare està en risc o si hi ha la possibilitat de danys permanents i greus a la seua salut física o mental, de manera que supòsits com ara malformacions fetals i violacions queden completament exclosos. Aquesta mateixa llei marca que si es practicara un avortament il·legal, els autors poden ser jutjats i castigats amb penes que poden arribar a cadena perpètua. Ocorre al contrari als altres països britànics d’Anglaterra, de Gal·les i d’Escòcia, on la llei marca, des de 1967, que sí que poden avortar fins a les 24 setmanes d’embaràs, ampliables si hi ha risc per a la mare.

El país ha arribat a aquesta situació gràcies a la denúncia de la nord-irlandesa Sarah Ewart, a qui en 2016 se li va negar la possibilitat d’avortar, tot i que li havien dit que no sobreviuria, i va haver de viatjar fins a Anglaterra per a fer-ho. Des d’aleshores, Ewart va començar una campanya per tractar que es canviara la situació. Amb aquesta sentència, Ewart mateix ha assegurat que es tracta d’un “punt d’inflexió per a les dones.”

D’altra banda, el grup antiavortista Precious Life s’ha concentrat a les portes dels tribunals pel que considera una sentència injusta i ha afirmat que es tracta d’un dia trist perquè “s’ha negat el dret a la vida dels xiquets no nascuts”.

Matrimoni igualitari entre persones del mateix sexe

Aquesta sentència també ha suposat un gran pas endavant per a les persones del mateix sexe que volen contraure matrimoni al país. D’aquesta forma s’ha obert una via per a estendre aquesta situació a Irlanda del Nord, i s’equipara així amb les veïnes d’Anglaterra, Gal·les i Escòcia.

També et pot interessar

stats