La junta nigerina suspén la Constitució i unifica la divisió de poders

Ara el general de brigada Abdourahmane Tchiani és el cap de l'Estat i el representant en les relacions internacionals

El portaveu de l'exércit del Níger, el coronel major Amadou Adramane, durant una aparició en la televisió nacional després del colp d'estat
El portaveu de l'exèrcit de Níger, el coronel major Amadou Adramane, durant una aparició en la televisió nacional després del colp d'estat / Ortn (Reuters)

La junta militar colpista nigerina ha suspés aquest divendres la Constitució del 2010 i totes les seues institucions, i ha anunciat que exerceix “el conjunt dels poders legislatius i executius” en “espera de la ornada a l'orde constitucional normal”. 

En un comunicat llegit aquest divendres en la televisió pública pel coronel Amadou Abdramane, els colpistes, organitzats en el Consell Nacional per a la Salvaguarda de la Pàtria (CLSP), han decretat que el president d'aquest òrgan, el general de brigada Abdourahmane Tchiani, és “el cap de l'Estat i representa l'Estat de Níger en les relacions internacionals”.

El CLSP va anunciar aquest dimecres a la nit, en la televisió governamental, la destitució del president de Níger, Mohamed Bazoum, i el tancament de les fronteres aèries i terrestres del país. Així mateix, va retindre Bazoum al palau presidencial, des d’on va fer una crida a la protecció dels triomfs democràtics aconseguits "amb tant d'esforç" en aquest país africà.

Aquest dimecres va ser el segon intent de colp d'estat contra el president, després d'un altre frustrat el març del 2021, dos dies abans de la investidura de Mohamed Bazoum. En aquella ocasió es va limitar a una sèrie de tirotejos prop del palau presidencial, a la capital del país. Durant els últims tres anys hi ha hagut una successió de temptatives i de colps d’estat exitosos en diversos països de l'Àfrica occidental, que han deixat com a resultat el trencament de la tradicional aliança amb França en favor d'un acostament a Rússia.

També et pot interessar

stats