José Mujica anuncia que té un tumor en l'esòfag

L'expresident de l'Uruguai, de 88 anys, explica que els tractaments en el seu cas són més complicats perquè també pateix una malaltia immunològica que li afecta els renyons

Mujica, en una entrevista recent a Efe el 22 d'abril
Mujica, en una entrevista recent a EFE el 22 d'abril / Sofía Torres (EFE)

L'expresident de l'Uruguai José Mujica (2010-2015) té un tumor en l'esòfag, segons ha anunciat ell mateix este dilluns en una roda de premsa. "Necessite informar-los que divendres vaig anar al centre hospitalari Casmu a fer-me una revisió mèdica en què descobriren que tinc un tumor a l'esòfag. Òbviament, és una cosa molt compromesa i en el meu cas és doblement complex, perquè patisc una malaltia immunològica fa més de vint anys", ha explicat l'exmandatari, de 88 anys. Esta afecció té impacte —entre altres òrgans— en els renyons, cosa que crea "dificultats òbvies" per a sotmetre's a tècniques de quimioteràpia o cirurgies.

"Tot això ho estan avaluant els metges, fent anàlisi cel·lular, per a veure com segueix esta història. Jo els vull transmetre que en la meua vida la parca m'ha rondat el catre més d'una vegada i m'ha continuat seguint de prop tots estos anys", ha emfatitzat Mujica. L'expolític i exguerriller uruguaià ha dit que caldrà veure què passa esta vegada. Ha deixat clar que, mentre puga, continuarà militant al costat dels seus companys, fidel a la seua manera de pensar i entretingut amb les seues verdures i les seues gallines.

"Mentre el rotllo aguante, estaré. Vull agrair-los i transmetre als joves d'este país que la vida és bella. El quid de la qüestió per a triomfar és tornar a començar cada vegada que u cau. I si hi ha bronca, que la transformen en esperança. Lluiten per l'amor", ha proclamat des de la seu del Moviment de Participació Popular, el partit que va contribuir a crear.

La doctora de capçalera de l'exdirigent uruguaià, Raquel Pannone, ha assegurat que en els pròxims dies l'equip mèdic farà nous estudis per a "afinar" el diagnòstic i avaluar el millor tractament que cal seguir.

La notícia sobre el càncer de Pepe Mujica, referent de l'esquerra llatinoamericana, ha desencadenat una onada de solidaritat i missatges de suport des de diferents líders d'Amèrica del Sud, que han volgut enviar-li unes paraules d'estima i esperança per la recuperació.

"Al germà Mujica, la meua admiració i solidaritat. Eres un far en la lluita per un món millor. Sempre hem estat junts en els bons moments i en els moments difícils. Molt d'afecte i força, de part meua i de Janja [da Silva, esposa de Lula], per a tu i Lucía", ha expressat el president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, en les seues xarxes socials. Lula i Mujica, referents tots dos del progressisme d'Amèrica Llatina, guarden una estreta relació d'amistat des de fa dècades.

També el mandatari de Bolívia, Luis Arce, s'ha volgut solidaritzar amb l'excap d'Estat uruguaià. Arce, de fet, és coneixedor de la malaltia perquè a ell li van detectar el 2017 un càncer de renyó que el va obligar aleshores a cessar la labor com a ministre d'Economia del govern d'Evo Morales (2006-2019) per a tractar-se fora del país. També l'expresident bolivià ha publicat un missatge traslladant-li afecte. El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, l'expresidenta argentina Cristina Fernández (2007-2015) o l'expresident equatorià Rafael Correa són altres líders llatinoamericans que han dedicat paraules de suport a Mujica.

També et pot interessar

stats