Johnson aspira a una normalitat sense restriccions socials a final de juny a Anglaterra

Començarà la seua desescalada del confinament el 8 de març en un procés que constarà de quatre fases fins al 21 de juny.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dilluns
El primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dilluns / Leon Neal (Reuters)

Anglaterra començarà la seua desescalada del confinament, un dels més estrictes del món, el pròxim 8 de març de manera gradual amb la reobertura dels col·legis, en un procés que constarà de quatre fases i que es completaria per al pròxim 21 de juny. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat en la Cambra dels Comuns el seu full de ruta per a reobrir la societat de manera “cauta, però irreversible”, que progressarà sempre que la campanya de vacunació seguisca el seu ritme actual i no apareguen noves variants que alteren els plans.

La desescalada es durà a terme en principi de manera homogènia en tota Anglaterra –Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord segueixen els seus propis fulls de ruta–, encara que el primer ministre no ha descartat que en algun moment puguen imposar-se restriccions locals per a frenar l’expansió d’alguna nova variant del virus.

L’accelerat programa de vacunació al Regne Unit pot permetre eliminar les restriccions al contacte social a la fi de juny a Anglaterra, segons el full de ruta “caut, però irreversible”, que ha anunciat Boris Johnson. El pla estarà sempre subjecte al fet que hospitalitzacions i morts continuen a la baixa i no sorgisquen variants que amenacen l’efectivitat de les vacunes.

El calendari que ha detallat Johnson en el Parlament ha deixat alguns buits per emplenar, com el moment en el qual es reprendran els viatges internacionals, un aspecte clau per a motors de l’economia com el turisme i el sector aeri.

El govern britànic continua sospesant mesures per a mitigar el risc d’importar mutacions perilloses del coronavirus i anunciarà una estratègia concreta en aqueix terreny el pròxim 12 d’abril. Els desplaçaments internacionals no essencials, amb tot, continuaran vetats almenys fins al 17 de maig.

Criteris per avançar de fase

La relaxació de les restriccions es farà en quatre etapes, separades entre si per cinc setmanes, un espai que permetrà analitzar les dades de l’evolució de la pandèmia i avisar als sectors afectats almenys amb una setmana d’antelació. Més que en la quantitat de contagis diaris, les decisions per a canviar de fase es focalitzaran en l’impacte de la Covid-19 en el sistema sanitari i el número de morts.

Al març, col·legis i universitats reobriran les portes, amb l’obligació que els alumnes a partir de secundària se sotmeten a dos tests setmanals, i s’ampliarà el rang permés d’activitats a l’aire lliure. A partir del 12 d’abril, els britànics podran tornar a acudir a perruqueries, gimnasos, museus i biblioteques, i el 17 de maig, si es compleixen els terminis previstos, obrirà l’interior de bars i restaurants, els espectacles amb fins a 1.000 persones i estadis amb fins a 10.000.

L’últim pas tindrà lloc el 21 de juny, quan totes les restriccions socials quedaran alçades, tornaran a funcionar les discoteques i es permetran grans esdeveniments, com festivals de música, encara que ha quedat en l’aire la possibilitat que s’exigisca un test per a accedir-hi.

Preguntes en l’aire

Tampoc s’ha establit encara quina serà la política respecte a la distància de seguretat entre persones en llocs públics, l’ús obligatori de la mascareta ni les recomanacions sobre el teletreball. Està pendents de resoldre així mateix la implantació de certificats de vacunació i de test negatius que ajuden a la reobertura d’uns certs sectors. Johnson ha assegurat que estan en estudi, encara que hi ha dubtes en aspectes com la privacitat o la “discriminació” que poden generar.

Vacunes

El Regne Unit ha administrat quasi 18 milions de dosis de la vacuna. Per al 15 d’abril, s’espera haver-la oferit als majors de 50 anys, i abans que acabe juliol a tots els adults.

En la seua intervenció en la Cambra dels Comuns, Johnson ha defensat que les dades disponibles fins ara donen suport a l’estratègia de retardar la segona injecció preceptiva, tant de la vacuna d’AstraZeneca com de la de Pfizer, per a limitar l’impacte de la pandèmia en el sistema de salut i incrementar com més prompte millor el nombre de persones amb immunitat.

Un informe publicat pel sistema de salut d’Anglaterra calcula que una primera dosi del preparat de Pfizer redueix les hospitalitzacions i morts per Covid-19 en més d’un 75% entre els majors de 80 anys. Un altre estudi, del sistema sanitari escocés, constata que quatre setmanes després de rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca el risc d’hospitalització es redueix en un 94%, mentre que disminueix un 85% entre 28 i 34 dies després de rebre una dosi de Pfizer.

Malgrat l’efectivitat actual de les vacunes, “no hi ha una ruta cap a un Regne Unit i un món amb zero Covid”, ha alertat el mandatari conservador.

També et pot interessar

stats