Jenín soterra els dotze morts de la incursió israeliana en un campament devastat

Netanyahu adverteix que continuarà desplegant les tropes fins a aconseguir que deixe de ser un enclavament terrorista, mentre que les milícies palestines minimitzen les conquestes de l'operació

Les famílies i allegats exhibeixen els cadàvers dels morts durant l'operació israeliana a Jenín
Les famílies i amics exhibeixen els cadàvers dels morts durant l'operació israeliana a Jenín / Mohamad Torokman (Reuters)
06 de juliol 2023 - 10:15

Jenín ha soterrat les dotze víctimes mortals de l'operació militar a gran escala llançada per Israel, quatre d'elles menors d'edat, en un escenari de devastació. En els funerals per als nous màrtirs del campament de refugiats, les milícies palestines han tornat a llançar trets de fusell a l'aire i missatges de revenja. Les 48 hores d'incursió —durant les quals també ha mort un soldat israelià d'un tir— ha deixat una urbs destruïda. 300 habitatges s'han afonat per complet i 500 més pateixen danys considerables, en un assentament que allotja 18.000 persones en menys d'un quilòmetre quadrat.

Amb l'operació, protagonitzada per un miler de soldats i atacs aeris amb drons, Israel ha volgut tallar de soca-rel la resistència palestina. Al camp de refugiats ha sorgit una nova generació de milicians, units en la Brigada de Jenín, un grup que integra diverses faccions polítiques i que es va crear ara fa un any enmig d'una escalada del conflicte.

En dos dies, l'exèrcit ha detingut més de 120 sospitosos, confiscat nombroses armes i desmantellat desenes de centres de comandament, magatzems d'armes i fàbriques d'explosius en el camp, que considera "el focus més gran de terrorisme en la zona", on s'han planificat més de 50 atacs contra objectius israelians en l'últim any.

Netanyahu: "És un avís. No serà l'única operació"

Portaveus de Hamàs i de la Jihad Islàmica Palestina asseguren que Israel ha exagerat la confiscació d'armes i el desmantellament d'explosius. Però Tel-Aviv no dubta a reivindicar la incursió com un èxit. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, assegura que "s'ha enviat un clar missatge: els terroristes no tenen on amagar-se".

El primer ministre Benjamin Netanyahu ha advertit que l'operatiu militar "és un avís" i "no serà l'únic", perquè Israel farà "tots els possibles" perquè el camp de refugiats deixe de ser "un enclavament terrorista".

L'ofensiva més gran en vint anys

L'última gran ofensiva militar israeliana a Jenín es remunta al 2002, fa 21 anys, en plena Segona Intifada (2000-2005). Bona part del campament va acabar destruït després de deu dies de combats, que van deixar 52 palestins i 23 soldats israelians morts.

La nova operació ve precedida d'una nova escala de tensió a la regió des de principi d'any, que suma ja 156 morts del costat palestí (27 d'ells menors) i 26 de l'israelià, cinc dels d'ells menors.

Milicians palestines disparen a l'aire durant els funerals pels morts al campament de Jenín
Milicians palestines disparen a l'aire durant els funerals pels morts al campament de Jenín / Raneen Sawafta (Reuters)

També et pot interessar

stats