El Japó investiga la mort d'una tercera persona vacunada amb un lot de Moderna contaminat d'Espanya

La farmacèutica afirma que de moment "no hi ha indicis que cap de les morts estiguen relacionades amb l'administració de la vacuna"

Dosis de vacunes contra la Covid-19 de Moderna
Dosis de vacunes contra la Covid-19 de Moderna / Shutterstock

El Japó investiga la mort d'una tercera persona després de rebre una dosi de la vacuna de Moderna procedent d'un dels lots fabricats a Espanya i bloquejats després de detectar-se contaminació, per a aclarir si té relació amb la injecció.

Es tracta d'un home de 49 anys que va morir a l'agost després que se li administrara una dosi d'aquets lots abans de ser bloquejats, igual que a dues persones més, de 30 i 38 anys, les morts de les quals continuen sent investigades, segons ha confirmat aquest dimarts un portaveu del Ministeri de Salut del Japó.

Va rebre la segona dosi l'11 d'agost i la seua mort va ser confirmada segons dades de Sanitat, que va rebre notificació del cas per part de la seua empresa el passat 4 de setembre. No es van observar a simple vista substàncies estranyes en els vials utilitzats en aquestes ocasions, i es desconeix actualment si existeix una relació entre les morts i les injeccions, va apuntar el ministeri.

Moderna i el seu soci de distribució al Japó, la farmacèutica Takeda, van anunciar la setmana passada que les partícules contaminants contenien acer, possiblement d'"un aparell de la cadena de producció" de la fàbrica espanyola de l'empresa Rovi, i van descartar riscos greus per a la salut, al marge d'una reacció local.

El Ministeri de Salut del Japó ha indicat en un comunicat que com que aquest material s'usa en equips mèdics, com vàlvules cardíaques, reemplaçament d'articulacions i sutures o grapes sanitàries, "es considera poc probable que afecte el cos" si s'introdueix en aquest. "De moment no hi ha informació suficient sobre el cas, per la qual cosa continuarem recopilant informació i avaluant-la", afig el text.

Takeda i Moderna estan treballant amb el Ministeri de Salut i Benestar "per a investigar aquestes morts", han dit les farmacèutiques en un comunicat en el qual asseguren que de moment "no hi ha indicis que cap de les morts estigueren relacionades amb l'administració de la vacuna", per la qual cosa no creuen "que la vacuna represente cap risc per a la salut".

Les partícules contaminants es van observar en 39 vials (390 dosis), però Sanitat va decidir bloquejar tres lots sencers amb 1,63 milions de dosis produïts al mateix temps i en el mateix lloc com a mesura de precaució.

Entorn de mig milió de persones han sigut vacunades al Japó amb dosis dels lots afectats, tots procedents de la mateixa planta de producció de la farmacèutica espanyola Rovi, el principal proveïdor al país asiàtic de la vacuna de Moderna.

També et pot interessar

stats