Janssen cancel·la l'estudi de la vacuna contra el VIH en l'última etapa

Els assajos, que s'estaven duent a terme en tres continents i disposaven d'uns 3.900 voluntaris, van trobar que la vacuna "era segura, però no brindava protecció”

Logo de Johnson&Johnson / BRENDAN MCDERMID (Reuters)

Investigadors als Estats Units van anunciar aquest dimecres que es cancel·la l'estudi de l'única vacuna contra el VIH, que estava en l’última etapa d'assajos clínics.

La vacuna l'estava estudiant la farmacèutica Janssen, part de la multinacional Johnson & Johnson, juntament amb el govern dels EUA i l'han paralitzada en la fase tres dels assajos clínics, ha informat en un comunicat l'Institut Nacional de Salut (National Institute of Health, NIH) nord-americà. Els assajos, que s'estaven duent a terme en tres continents i disposaven d'uns 3.900 voluntaris, van trobar que la vacuna "era segura, però no brindava protecció" contra el contagi de VIH, va explicar el comunicat.

La investigació d'aquesta vacuna, coneguda com Mosaic, va començar en 2019 i va comptar amb la participació d'homes cisgènere i persones transgènere, des dels 18 fins als 60 anys. La decisió de detindre l'estudi la van prendre després que una junta independent de monitoratge de dades determinara que la vacuna no complia amb els requisits.

Segons detalla el NIH, la vacuna es basava en un “mosaic” d’immunògens, que buscaven induir una resposta en el sistema immune per a combatre una àmplia varietat de variants del VIH. L'epidemiòleg principal dels EUA, Anthony Fauci, va dir que la notícia de la suspensió de l'estudi és “decebedora”, però que no s'ha de desistir en la cerca per una vacuna contra el VIH, segons van recollir mitjans estatunidencs.

En això va coincidir Mitchell Warren, director executiu d’AVAC, una organització per a la prevenció del VIH, qui també va expressar el seu descontentament amb el resultat de la investigació. "La crua veritat és que la ciència per al desenvolupament d'una vacuna contra el VIH és extremadament difícil, però aquest no és el moment de fer marxa enrere en les investigacions en curs", va dir l'activista en un comunicat.

Més de 38 milions de persones viuen actualment amb el virus del VIH arreu del món, d'acord amb les xifres de l'Organització de Nacions Unides. Només en 2021 es van reportar un milió i mig d'infeccions noves en tot el planeta.

També et pot interessar

stats