Itàlia podrà expulsar els migrants que es facen passar per menors a la seua arribada

El govern de Meloni ha aprovat també que els menors puguen ser allotjats en centres per a adults "de manera provisional" en casos d’urgència

Un miler de migrants romanen a la costa de Lampedusa, a Itàlia
Un miler de migrants romanen a la costa de Lampedusa, a Itàlia / Ciro Fusco (Efe)

El govern italià ha aprovat aquest dimecres un decret per a accelerar l'anàlisi mèdica als migrants que es declaren menors d'edat en arribar al país i, en cas de mentir, la condemna podrà ser substituïda per la seua expulsió. "Està previst que en el cas que en el resultat no es confirme que és menor, es puga aplicar la sanció substitutiva de l'expulsió, perquè incorreria en una conseqüència penal per falsa declaració", ha sostingut el ministre de l’Interior, Matteo Piantedosi.

El decret es produeix en un any de gran flux migratori des del nord d'Àfrica a través del Mediterrani central. Un total de 133.131 persones han desembarcat des de principi d'any a les costes italianes, el doble que en el mateix període del 2022 (70.320) i el triple que el 2020 (45.599). Del total, aquests anys 11.650 immigrants s’han declarat menors no acompanyats.

D'altra banda, en casos d'extrema urgència, i davant d'una eventual falta d'espai en instal·lacions per a menors, s’ha aprovat que aquests puguen ser allotjats en centres per a adults "de manera provisional i per un període no superior als noranta dies". "No disminuirem la seua tutela", ha assegurat el ministre.

La nova legislació també preveu accelerar l'expulsió dels migrants afectats per mesures judicials per motius de perillositat social i d'orde públic. Això s'aplicarà també a aquells que compten amb un permís de residència de llarg termini.

Es tracta del quart decret en matèria migratòria que la primera ministra ultradretana Giorgia Meloni aprova enguany. El primer va dificultar les missions dels vaixells de les ONG, assignant-los ports llunyans per a desembarcar; el segon va eliminar la "protecció especial", una tutela que l'ordenament d'Itàlia ofereix als migrants que no tenen dret a l'asil o a la protecció subsidiària. El tercer, aprovat la setmana passada, allarga el temps de retenció dels sentenciats a l'expulsió fins al màxim legal permés per la Unió Europea, de díhuit mesos, i preveu l'obertura de nous centres de permanència per a la repatriació (CPR).

També et pot interessar

stats