Itàlia decreta l'estat d'emergència migratori durant sis mesos

En els últims tres dies, han arribat 3.002 migrants a les costes del país, amb un rècord de 1.389 persones divendres

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, en una imatge d'arxiu
La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, en una imatge d'arxiu / Roberto Monaldo / Europa Press

El Consell de Ministres d’Itàlia ha aprovat aquest dimarts la declaració de l’estat d’emergència nacional migratori durant sis mesos, arran del desembarcament en les costes italianes de més de 3.000 persones de manera irregular en els últims tres dies. La proposta ha sorgit del ministeri de Protecció Civil i Polítiques Marítimes, dirigit per Nello Musumeci, que destinarà cinc milions d’euros a aquesta mesura.

Segons el govern que presideix Giorgia Meloni, existeix un risc de “col·lapse” si continua el ritme d’arribades a la costa italiana. “Si intervenim els països des dels quals ens movem, i neutralitzem la màfia dels traficants, potser podem evitar la pitjor part”, ha puntualitzat el ministre de Protecció Civil i Polítiques Marítimes, Nello Musumeci.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el vicepresident del govern, Matteo Salvini, en assegurar que "és hora de demostrar que existeix una comunitat, una Unió, i que la solidaritat no és només responsabilitat d'Itàlia, Espanya, Grècia o Malta. Perquè mil arribades al dia som absolutament incapaços de secundar-les econòmicament, culturalment i socialment”, ha dit. “Si Europa és ací, ja que som contribuents nets de milers de milions d'euros a l'any, és hora de demostrar-ho, perquè no podem fer-ho sols”, ha afirmat Salvini, en explicar que és necessari “almenys un centre de repatriació per a cada regió”.

En dues complexes i llargues operacions, encara sense finalitzar, la Guàrdia Costanera va interceptar dilluns dos vaixells en els quals viatjaven 800 i 400 persones. Les embarcacions es trobaven en aigües pròximes a Sicília i el sud de Calàbria. Els ocupants s'han sumat a les prop de 2.000 persones que les autoritats italianes ja havien rescatat en altres operacions des de divendres.

Les arribades a Itàlia van superar-ne les 31.000 des de l'inici de 2023, quasi quatre vegades més que el 2022, quan n'hi va haver prop de 8.000. En els últims tres dies, amb 3.002 migrants, es va produir un rècord de 1.389 persones el divendres 7 d'abril.

També et pot interessar

stats