Itàlia ordena immobilitzar l'Aquarius si entra en les seues aigües

També bloqueja 460.000 euros dels comptes de Metges Sense Fronteres.

Aquàrius
Aquàrius / Arxiu

La fiscalia de Catània, al sud d'Itàlia, investiga 24 persones, la majoria personal de Metges Sense Fronteres, i ha ordenat immobilitzar el vaixell Aquarius, que actualment està atracat a Marsella, si entra en aigües territorials italianes. A més, també ha bloquejat 460.000 euros dels comptes de Metges Sense Fronteres.

El director general de Metges Sense Fronteres (MSF) a Itàlia, Grabiele Eminent, s'ha mostrat “indignat” per l'obertura a Itàlia d'una investigació contra personal de l'organització i per l'orde d'immobilització de l'Aquarius per presumptament haver comés un delicte en el tractament de residus. “El que ens indigna és que una organització com la nostra, que està present en més de setanta països i que ha rebut el Premi Nobel de la Pau, siga vist com una organització criminal”, ha explicat Eminent en una roda de premsa en la seu de MSF a Roma.

Segons les acusacions italianes, els investigats haurien planificat i haurien realitzat un projecte delictiu per a l'eliminació il·legal d'una quantitat ingent de residus perillosos, amb el risc que foren infecciosos, alguns sanitaris, derivats de les activitats de socors a immigrants amb les embarcacions Vós Prudence (de març de 2017 a juliol de 2017) i Aquarius (de gener de 2017 a maig de 2018). En total, 24 tones de fem depositades en els ports del sud d'Itàlia de manera incorrecta.

A més, les autoritats italianes consideren que l'ONG sabia que les restes podien estar infectades amb sarna, VIH, tuberculosi o meningitis i, malgrat d'això, les van depositar com a no perilloses per a estalviar-se diners.

L'organització ha negat qualsevol comportament inadequat i consideren la investigació desproporcionada. Acusen Itàlia de criminalitzar les seues missions de recerca i rescat humanitari. A més, Eminent ha garantit que, quan els vaixells de MSF han salvat persones en el mar “sempre s'ha traslladat en helicòpter a aquelles persones que patien malalties infeccioses serioses”. “És absurd pensar que hem pogut desenvolupar un sistema il·legal de residus, davall la mirada de les autoritats italianes”, ha destacat.

També et pot interessar

stats